Activităţile din sectorul construcţiilor şi comerţ vor înregistra o tendinţă de creştere, până în luna august, iar cele din industria prelucrătoare şi servicii vor consemna o creştere moderată faţă de lunile anterioare, arată indicatorul de sold conjunctural, stabilit pe baza opiniilor exprimate în luna iunie de managerii societăţilor comerciale, informează Institutul Naţional de Statistică.
Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Pentru sectorul de fabricare a băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate, până în august, (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.
Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra, până în august o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%), o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +14%) şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).
Preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să crească moderat (sold conjunctural +7%).
În sectorul de comerţului cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +26%).
Angajatorii prognozează, de asemenea, o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +9%).
Conform INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată, până în august (sold conjunctural +11%), dar se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).
Sursa: Agerpres