Intr-o recenta iesire la rampa a premierului Adrian Nastase, acesta recunostea ca intreprinderile romanesti nu sunt pregatite, in momentul actual, sa faca fata concurentei firmelor vest-europene. In concluzie, daca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ar avea loc in urmatorul an sau in urmatorii doi ani, o mare parte din companiile romanesti ar trebui sa isi inchida portile.
De aceea, ar putea parea surprinzatoare rezultatele unui recent studiu realizat in luna iulie de Bank Austria Creditanstalt (in prezent membra a grupului german HVB, a treia banca europeana ca marime) care indicau faptul ca 90% din managerii romani sunt optimisti cu privire influentele economice ale largirii Uniunii Europene catre Est asupra propriilor tari. Tinand insa cont de faptul ca, majoritatea lor (60%) dau ca moment al aderarii Romaniei la UE anul 2010 sau un altul anterior acestuia, nu putem sa credem decat ca managerii romani considera ca diferenta de competitivitate existenta in prezent ar putea sa dispara in urmatorii cinci-noua ani. Pentru aceasta ar trebui sa concureze insa trei principali factori: imbunatatirea managementului, a marketingului – punctele slabe ale economiei romanesti la nivel microeconomic sesizate de majoritatea studiilor romanesti sau straine de gen – si asigurarea unui nivel optim al investitiilor necesare imbunatatirii performantelor economiei Romaniei.
Analizand opiniile managerilor romani versus opiniile managerilor din celelalte state central si est-europene incluse in cercetarea Bank Austria Creditanstalt – HVB (Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Ungaria), se constata o diferenta foarte mare de pareri.
Doar 19% (cel mai mic procentaj contabilizat de vreuna din tarile considerate in studiu) din managerii central si est-europeni cred ca Romania ar putea sa adere la UE pana in 2010, fata de 60% cat reprezinta ponderea managerilor romani increzatori intr-o aderare a Romaniei la UE pana in acelasi moment.
Bulgarii si slovacii
sunt mai optimisti
Desi este caracteristic pentru toate cele opt state central si est-europene cuprinse in studiu (exceptie facand doar Croatia) ca managerii locali sa fie mai optimisti cu privire la momentul aderarii propriilor tari la UE, decat managerii din celelalte state, doar in cazul a trei tari (Romania, Slovacia si Bulgaria), diferentele inregistreaza valori mari. Nu intamplator aceste state au si economiile cel mai putin performante. Intrebarea este daca managerii central si est-europeni se insala cu privire la performantele viitoare ale economiei romanesti (foarte importante pentru grabirea procesului de aderare la UE) sau cei romani au o perceptie eronata, mult prea optimista, cu privire la aceasta tema. Inclinam sa credem ca a doua afirmatie este cea adevarata. Populatia pare, in aceste conditii, a fi mai realista decat managerii, doar 48% din romani, crezand ca accederea Romaniei la UE ar putea avea loc pana in 2010.
Interesant este si un alt aspect al studiului. Astfel, 53% din managerii romani cred ca politicile economice vor fi mult mai restrictive in 2010 decat in prezent. Spre comparatie, media managerilor din Europa Centrala si de Est care cred ca in 2010 va exista un mediu economic mai restrictiv este de 19%, in crestere cu patru procente fata de anul trecut, in vreme ce ponderea celor care cred intr-o liberalizare a mediului economic e de 64%. Managerii bulgari (in proportie de 88%), croati (84%), sloveni(73%) si slovaci (73%) sunt cei mai optimisti cu privire la liberalizarea mediului economic din tarile lor in urmatorii noua ani, in vreme ce ungurii sunt pe locul doi dupa romani, din punctul de vedere al procentajului de pesimisti. Revenind la parerile exprimate de managerii romani si tinand cont de faptul ca legislatia si politicile economice romanesti tind sa se alinieze la cele din UE, rezulta ca mediul economic din Uniunea Europeana pare a fi privit de oamenii de afaceri romani ca fiind unul mai restrictiv decat de cel din Romania. In parte, aceasta perceptie este adevarata, daca ne gandim la masurile de protectie a mediului sau la anumite restrictii referitoare la nivelul productiei agricole sau siderurgice (ramuri cu o pondere importanta in economia Romaniei).
Totusi 90% din managerii din Romania cred ca intrarea in UE va influenta in sens pozitiv economia propriei tari. Mai optimisti decat noi mai sunt doar bulgarii (96%) si slovacii (91%), in vreme ce in topul pesimistilor se afla croatii (cu o pondere de 23% a pesimistilor in numarul total de respondenti) si polonezii (15%). Pe total, 83% din managerii tarilor central si est-europene incluse in studiu, cred ca includerea tarilor lor in UE va avea efecte benefice asupra propriilor lor economii.
Managerii romani cred orbeste in UE
11 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 11 octombrie 2001, 15:00
Intr-o recenta iesire la rampa a premierului Adrian Nastase, acesta recunostea ca intreprinderile romanesti nu sunt pregatite, in momentul actual, sa faca fata concurentei firmelor vest-europene. In concluzie, daca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ar avea loc in urmatorul an sau in urmatorii doi ani, o mare parte din companiile romanesti ar trebui sa isi inchida portile. De aceea, ar putea parea surprinzatoare rezultatele unui recent studiu realizat in luna iulie de Bank Austria Creditanst
Etichete: arhiva,
cred
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook