Potrivit opiniilor exprimate în această lună de către managerii societăţilor comerciale, în perioada aprilie – iunie 2009 se conturează o scădere moderată a activităţii din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Industrie prelucrătoare: scădere moderată

Anchetei de conjunctură desfăşurată în luna aprilie 2009 de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată faptul că managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele 3 luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%). Aceasta se bazează, în principal, pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele 3 luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă.

Tot un trend descendent se estimează şi pentru numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -29% pe total industrie prelucrătoare (-42% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Construcţii: relativă stabilitate

Potrivit estimărilor din aprilie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele 3 luni, o tendinţă de stabilitate relativă a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%, respectiv -5%).

Pentru următoarele 3 luni, managerii preconizează o reducere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se estimează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

Comerţ cu amănuntul: scădere moderată

Managerii din sectorul de comerţ apreciază că va urma o scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Tot o scădere uşoară va înregistra volumul total al vânzărilor de mărfuri  (sold conjunctural -6%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va avea, de asemenea, o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).

Angajatorii prognozează un trend descendent al numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -26%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +10%).

Servicii: scădere moderată

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele 3 luni, a avut o tendinţă de scădere (sold conjunctural -25%).

Conform estimărilor din aprilie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -9%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele 3 luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mijlocii (50-249 salariaţi) şi cele foarte mari (500 salariaţi şi peste).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

SURSA: INS