Strategia directorului regional al Advent a ajutat fondul sa castige aproape 300 de milioane de dolari

Ca in filmul “Other People’s Money”, numai ca la modul cel mai pragmatic. O tanara de 32 de ani pune banii fondurilor de pensii, ai universitatilor si chiar ai altor institutii financiare sa faca pui. Iar atunci cand, dupa numai doi ani, ai “cules” peste 300 de milioane de dolari dintr-o investitie initiala de doar 10%, te miri cati pui ai putut face.




Primul lucru care iti atrage atentia atunci cand stai de vorba cu Emma Popa-Radu este usurinta cu care vorbeste de sutele de milioane de dolari pe care le gestioneaza. La numai 32 de ani, managerului fondului de investitii Advent International i-au trecut “prin mana” proiecte de peste o jumatate de miliard de dolari. Ea se ocupa de plasamentele fondului de origine americana in Romania, Turcia si Bulgaria. Preia companii, le “creste”, pentru ca apoi sa le vanda mai scump. si toate acestea cer negocieri dure, care uneori dureaza cateva luni, alteori un an sau chiar mai mult.
Asa s-a intamplat si in cazul companiei Terapia Cluj-Napoca, pe care Advent International a cumparat-o in august 2003, pentru ca luna trecuta sa o vanda de zece ori mai scump.



Pentru ca investitia Advent in producatorul de medicamente s-a ridicat cam la 30 de milioane de dolari, iar banii obtinuti din vanzare au fost, nici mai mult, nici mai putin, 324 de milioane de dolari. Emma Popa-Radu, implicata total in afacerea Terapia, povesteste ca negocierile au durat cateva luni. La inceput au fost cateva zeci de companii interesate, apoi totul s-a rezumat la o lista scurta de competitori, pentru ca, in final, compania indiana Ranbaxy Laboratories sa fie aleasa drept cumparator.


De ce a ales Terapia? stia ca peste doi ani va vinde afacerea cu un profit de aproape 300 de milioane de dolari? In primul rand pentru ca Advent este un fond specializat, printre altele, si in investitii in domeniul farmaceutic, iar producatorul clujean al faringoseptului a intrat firesc in vizorul sau. “Terapia era atunci producatorul numarul trei de generice si avea un portofoliu interesant. In plus, avea propriul sau sistem de distributie”, explica Emma Popa. In plus, Advent isi dorea neaparat un producator de medicamente, iar cei mai importanti, Europharm si Sicomed, erau deja in mana altor investitori care nu vroiau sa vanda la acea data. “Noi, traditional investim in domeniul farmaceutic. In Romania, acum trei ani, piata medicamentelor era subdezvoltata, cu un consum de 30 de euro pe cap de locuitor, fata de 80 – 100 de euro in alte tari est-europene”, explica directoarea fondului.


Interesant este ca imediat dupa cumpararea companiei Terapia, Advent a adus un director general englez, care mai ocupase pozitii similare in alte afaceri cu farmaceutice ale fondului in Europa de Est. Una dintre primele decizii ale noului manager a fost sa intareasca departamentul de marketing si vanzari, care in doi ani si-a crescut de cinci ori numarul de angajati.
Fondul de investitii Advent, care are sediul central la Boston (SUA), a fost infiintat pe vremea cand actualul manager al filialei din Romania, Turcia si Bulgaria avea zece ani. Fondul, care administreaza acum investitii de peste zece miliarde de dolari, a intrat in Europa de Est in 1994. Trei ani mai tarziu, Advent a ajuns si in Romania, cand a cumparat fabrica de bere Ciuc.


Un an mai tarziu, fondul a achizitionat alte doua fabrici de bere – Grivita si Haber, formand grupul Brewery Holding. Exact in acel an, Emma Popa s-a angajat pe postul de consultant de investitii la Advent. Meseria ei era sa caute noi oportunitati de investitii. Care a fost primul ei “deal”? “Nu am luat decizii singura, ci au fost discutii in cadrul grupului”, spune actuala sefa a fondului. Consultarile au vizat oportunitatea achizitiei unui pachet de actiuni la MobiFon – Connex, operatorul de telefonie mobila intrat doar cu un an inainte pe piata romaneasca.
Indiferent ca ar fi vandut actiunile in urma cu cativa ani, daca ar mai fi asteptat pana anul trecut, cu siguranta ca Vodafone ar fi platit aproape oricat ca sa obtina pachetul integral de actiuni. Dar, la acea vreme, era greu sa rezisti majorarilor succesive de capital pe care le facea TIW, actionarul majoritar de atunci al Connex.


Dar cine decide cand sa se retraga fondul dintr-o investitie, ce afaceri sa faca, ce sa cumpere, cand sa cumpere, cat sa plateasca, cand sa vanda si la ce valoare de vanzare sa se opreasca? “Propunerile de cumparare a unei companii se fac pe plan local si apoi se discuta foarte atent la nivel inalt”, spune Emma Popa-Radu. Fondul are in plan noi achizitii in Romania, pentru care are pregatiti peste 110 milioane de euro. “In general, noi investim intr-un proiect intre 15 si 50 de milioane de euro”, spune Emma Popa. Care adauga ca sectoarele traditionale in care investeste Advent sunt retailul, FMCG, industria farmaceutica, media, servicii financiare si materiale de constructii.




“Ne intereseaza sa cumparam companii care sunt fie lideri de piata, fie sa aiba potentialul de a ajunge lideri. In prezent, suntem in discutii cu diverse firme. Sunt unele tranzactii care se pot face in cateva luni, dar la altele pot trece cativa ani pana se incheie”, spune Emma Popa – Radu. Ea crede ca afacerea Terapia a fost un caz aparte, pentru ca producatorul de medicamente a fost vandut in doar doi ani, iar valoarea investitiei initiale s-a recuperat din plin.


“Lovitura” Advent

• Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente generice din India, a achizitionat de la fondul de investitii Advent International 96,7% din actiunile companiei Terapia Cluj-Napoca, la finele lunii martie, pentru 324 de milioane de dolari.


• In 2005, producatorul a consemnat vanzari de 80 de milioane de dolari si o marja a profitului, inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarilor (EBITDA), de 35%. Pentru acest an, Terapia vizeaza depasirea pragului de 100 de milioane de dolari la vanzari, majorarea exporturilor cu 16% si extinderea portofoliului de produse.


• Fondul american de investitii Advent International a achizitionat, in urma cu doi ani, 95% din actiunile societatii, printr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari.


• Fondul de investitii american Advent a strans un capital de 10 miliarde de dolari de la peste 200 de investitori. Printre acestia, se numara fonduri
de pensii publice si private, universitati, fundatii, institutii financiare, corporatii si alte grupuri de investitii.