UPDATE 2
Într-o conferință de presă susținută joi, 8 august, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat situația tensionată de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Rafila a subliniat că, deși evenimentele sunt extrem de grave, este important să nu se generalizeze și să nu fie blamat întregul corp medical.
„Am organizat toate activitățile care sunt permise de cadrul legal pentru a investiga cele reclamate”, a declarat Rafila.
Corpul de Control al Ministerului Sănătății a verificat aspectele administrative, fără a constata probleme în respectarea procedurilor medicale, dar nu a abordat partea medicală a investigației.
În ceea ce privește partea medicală a anchetei, aceasta a fost gestionată de Colegiul Medicilor, care nu a identificat elemente care să sugereze o situație periculoasă deliberată pentru pacienți.
Rafila a menționat că sesizarea Parchetului a fost inițiată de spital pentru a explora toate căile legale, iar ancheta penală este în curs de desfășurare. Recent, Parchetul a emis un comunicat referitor la investigația care implică patru cadre medicale.
În urma discuțiilor cu managementul spitalului, Rafila a precizat că directorul medical a demisionat imediat, iar managerul spitalului urmează să demisioneze în câteva zile.
„Cred că trebuie să reamintim ceva foarte, foarte important. Medicii, în general, sunt cei care tratează pacienții și salvează vieți, mai ales cei de la ATI”, a spus Rafila.
Ministrul a subliniat că presiunea publică de a blama întregul corp medical nu este o atitudine constructivă.
„Cine a greșit trebuie să plătească”, a afirmat Rafila, subliniind că omorul deliberat este inacceptabil și greu de conceput pentru el.
UPDATE 1
Secția de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgență ‘Sf. Pantelimon’ din București a anunțat, joi, că nu va mai accepta internări noi de pacienți, în urma reținerii a două dintre colegele lor.
Decizia a fost făcută publică de șefa secției, într-o conferință de presă ținută în fața spitalului.
Șefa secției ATI a explicat că, începând cu ziua de joi, echipa de medici va continua să acorde îngrijiri doar pacienților deja internați, limitându-se la gărzi pentru aceștia. Această măsură extremă a fost impusă ca reacție la reținerea a două colege de către procurori, în contextul unor decesuri suspecte care sunt acum investigate pentru omor calificat.
„Ne-am dat demisia din gărzi, nu se mai pot face internări”, a declarat șefa secției.
Aceasta a adăugat că, odată ce pacienții actuali vor fi externați, medicii ATI intenționează să demisioneze din spital.
În prezent, secția ATI numără 12 medici, dintre care :
- doi sunt anchetați
- opt au depus demisia
- o colegă este în concediu
- iar o altă doctoriță nu a decis încă dacă va demisiona.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Managerul Spitalului Pantelimon și-a dat demisia
Spitalul Sf. Pantelimon din București se află într-o criză majoră de încredere, după ce atât managerul, cât și directorul medical al unității și-au dat demisia.
Deciziile au fost luate în urma unui comunicat al Parchetului care a scos la lumină acuzații grave de malpraxis în cadrul secției de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a spitalului Sf. Pantelimon/
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că demisiile au fost solicitate din cauza problemelor de credibilitate care afectau grav încrederea publicului în serviciile spitalului.
„Comunicatul Parchetului m-a pus pe gânduri și am cerut demisii”, a spus Rafila.
El a explicat că problemele existente de mai multe luni aveau un impact semnificativ asupra încrederii oamenilor în spital. Măsurile de interimat sunt necesare pentru a restabili funcționalitatea și credibilitatea unității medicale.
Medicul Bogdan Socea, șocat de ceea ce se întâmplă
Medicul Bogdan Socea, care ocupa funcția de director medical la Sf. Pantelimon, și-a exprimat șocul și contrarietatea față de informațiile din rechizitoriul procurorilor.
Potrivit acestora, mai multe colege de la secția ATI sunt acuzate de omor calificat cu premeditare, fiind suspectate că au oprit intenționat tratamentele unor pacienți.
Socea a declarat că este dificil să digere ziua de azi și a subliniat că, în ciuda acuzațiilor, ar fi avut încredere în competența profesională a colegelor sale.
„Deocamdată am sentimente contradictorii, îmi e greu să diger ziua de azi. Pe de o parte, dacă viața mea ar fi fost în pericol, aș fi lăsat-o oricând pe mâinile doctorițelor acuzate, știindu-le cum se comportau, atât cât am putut să le observ, din punct de vedere medical.
Pe de altă parte, nu am cunoștințe din dosar sau de rechizitoriul procurorilor. Deci sunt într-un fel șocat și contrariat.
Mai mult, nu mi-aș fi dorit niciodată să conduc un spital în care să planeze astfel de acuzații. Voi aștepta și eu concluziile”, a declarat pentru Antena 3 managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea.
Ce spun procurorii despre cazul de la Sf. Pantelimon?
Medicii acuzați sunt suspectați că au redus nejustificat doza de noradrenalină unui pacient în stare critică. Acest lucru a condus la decesul acestuia.
Una dintre femei este este acuzată de tentativă de omor calificat, iar cealaltă de omor calificat, ambele acuzații fiind legate de reducerea drastică a dozei de medicament esențial.
Tratamentele medicale nu pot fi evaluate direct
Ministrul Rafila a fost întrebat despre verificările anterioare efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor. Rafila a explicat că aceste entități sunt capabile să verifice procedurile administrative. Ele nu au competențe în evaluarea directă a tratamentelor medicale.
„Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare,” a spus Rafila.
El a adăugat că, imediat ce informațiile au devenit cunoscute, Ministerul a sesizat Parchetul pentru a deschide o anchetă penală care să clarifice situația.