Perceptia mea despre managerul meu este buna sau proasta in functie de asteptarea mea despre aceasta interactiune. Asteptarea, la randul ei, se creeaza prin comparatie cu media celor din jur, deci este absolut normal ca o perceptie medie sa fie la fel de buna sau de rea ca o perceptie medie din orice alt loc. Daca baza noastra de date ar fi statistic reprezentativa si norma internationala corecta, atunci ar trebui sa cada in marja de eroare de aproape. si asa cade destul de aproape (5% abatere). Acest lucru arata ca modelul este valid.


Ceea ce este relevant si foarte interesant in studiul intreprins asupra managerilor romani sunt variatiile fata de aceasta medie. Media nu este constituita din rezultate omogene pe toate competentele. Exista competente mai bune ca media si altele mai slabe decat media. Interesant este faptul ca sunt bine reprezentate competentele de tip “hard skills” si slab sau chiar foarte slab reprezentate competentele de tip “soft skills”. Acest aspect demonstreaza faptul ca managerii romani nu cred in utilitatea si valoarea conducerii oamenilor si a culturii organizatiilor. In general, managementul roman pune accentul prea mult acolo unde el nu e dorit si util si prea putin acolo unde da rezultate.


Lipsa de delegare conduce la lipsa asumarii responsabilitatii, la lipsa energiei si motivatiei. Aceste atitudini duc la mai multa presiune si la mai putina delegare. Sistemul se ambaleaza pana la limita rezistentei fizice a managerului. In final, acesta este surmenat, munceste mult si fara satisfactii, se simte inconjurat de oameni incapabili, se plange des de lipsa personalului calificat si de lipsa responsabilitatii. De cele mai multe ori, nu vede ca sursa problemei este chiar el.



Lipsa de leadership si de angajament fata de organizatie este, la randul ei, o sursa de comportamente evitante si lipsite de responsabilitate din partea angajatilor. Daca nu vad viitorul si vad ca sefii lor nu sunt interesati de binele organizatiei, de ce ar fi ei si de ce si-ar asuma raspunderi si sarcini in plus, daca managerii lor nu o fac?