Se ieftinește pâinea! Reducerea TVA la alimente apare din nou pe agenda Guvernului, în ciuda opoziției FMI. Acțiunea este puternic promovată de ministrul agriculturii, Daniel Constantin. La prima vedere, cele trei propoziții de la începutul acetui text sunt de natură sâ mângâie urechile românilor. E o veste foarte bună faptul că niște taxe vor fi micșorate. Singurul semnal negativ îl constituie opinia FMI.
Cine are dreptate? Tema reducerii TVA la alimentele de bază nu este nouă. Ea îi aparține lui Dan Voiculescu, patronul spiritual al lui Daniel Constantin. Ea a fost respinsă până acum de fiecare dată când a fost propusă de cel cunoscut drept „Felix de la Antene“, pe motiv că nu prezintă niciun avantaj real pentru populație sau pentru finanțele țării, ci oferă doar o marjă mai mare patronilor din industria alimentară. Să fie o coincidență faptul că Voiculescu s-a căptușit cu un dosar penal chiar din cauza investițiilor sale în acest sector, respectiv privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare? Din câte cunosc, pâinea este foarte ieftină în România și nimeni nu s-a plâns până acum de faptul că nu și-o permite.
Ba chiar cunosc o afacere de succes bazată pe exportul de produse de panificație către alte țări din UE, care se datorează tocmai faptului că produsele românești sunt foarte competitive ca preț. Vorbesc despre pâine produsă într-una din firmele importante de profil și care chiar își plătește taxele. Nu cred că va fi o surpriză dacă vă spun că nici producătorul, nici intermediarul din micul nostru studiu de caz nu sunt conduse de români. Deși nu cunosc în detaliu industria de morărit și panificație, înclin să cred că problemele acesteia nu vin din nivelul TVA, ci din cauză că marii jucători din domeniu sunt câțiva afaceriști
de-ai noștri, incapabili să-și eficientizeze operațiunile la nivelul companiilor din Uniunea Europeana.
Pe de altă parte, Consiliul Investitorilor Străini (CIS) tocmai a ieșit recent la rampă și a avertizat că o creștere economică sănătoasă, de 5%-6%, nu este posibilă în România fără o reformă majoră, care să producă locuri de muncă și să încurajeze investițiile străine. Organizația în cauză reprezintă interesele a aproape două treimi din investițiile străine directe, realizate în țara noastră. Înseamnă că orice opinie formulată de reprezentanții acesteia este foarte atent cântărită înainte să fie exprimată și că are un grad extrem de mare de credibilitate. După părerea mea, anunțul făcut de CIS în cadrul unei întâlniri cu ministrul finanțelor, Daniel Chitoiu, reprezintă un semnal de alarmă la adresa programului economic al actualului guvern de la București.
Am serioase dubii că o măsură precum reducerea TVA-ului la pâine ar funcționa și ar produce efect în creșterea economică. Dar chiar și dacă ar fi așa, nu este nici pe departe de tipul celor așteptate de investitori. În plus, veștile dinspre Uniunea Europeana ne dau și ele reale motive de îngrijorare. Problema cea mare este că nu există un plan credibil și concret de acțiune pentru sprijinirea creșterii economice. Agenda oficialilor de la București pare să fie împărțită doar între apariții la TV și inițiative care să susțină interese de grup. Iar luptele politice din interiorul USL nu doar mocnesc, ci sunt deja vizibile în numeroase ocazii. Adăugați un premier care minte așa cum respiră și veți constata că tabloul pe care îl oferă România astăzi nu arată prea bine în cercurile marilor finanțe. Aceasta va duce, inevitabil, la o situație economică mult sub așteptări, iar pâinea tot nu va fi mai ieftină.
Mănâncă și Daniel Constantin o pâine…
10 martie 2013, 21:30
Ultima modificare în 10 martie 2013, 23:30
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Noul Cod de Procedură Civilă- un pericol pentru justiţiabili?
- Oprescu. Sorin Oprescu. Un primar de nădejde
- Autostrada, mandatul şi chinezii
- Marii lideri au idei, nu bani
- Ați trece de propriul interviu de «angajare» ca antreprenor?
- Statul sunt eu
- Clientela politică – cancerul economiei
- Preţul mic e oare soluţia?
- Între prematuritate şi tardivitate – intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă
- Domnule Iohannis, cum vă place centralizarea din Sănătate?