Staretii au ivatat sa profite de avantajele turismului bisericesc ica de pe vremea cind praful din curtea manastirilor nu era ridicat decit de putinii straini care, mai de curiozitate, mai de frica Domnului, cheltuiau ceva bani prin manastirile rominesti.
Asa se face ca, i momentul de fata, orice manastire ortodoxa care se respecta ofera si o gama completa de facilitati turistice pentru aceia ce isi cauta linistea sufleteasca printre calugari sau calugarite. La linistea spirituala oferita de o manastire se mai adauga acum o camera cu dus cu apa calda, eventual cu televizor, la care nu lipseste antena de satelit dar si, inclus i tarif, mese zilnice servite alaturi de calugari, itr-o liniste spirituala deplina. Uneori, i noaptea invierii, o data terminata slujba, turistii sunt invitati, contra cost, sa impartaseasca din bunatatile Domnului alaturi de „staff-ul” manastirii.
Cum majoritatea manastirilor se afla i zone foarte atractive pentru iubitorii de natura, acestia pot adauga la atmosfera bisericeasca si citeva excursii prin imprejurimi.
Un exemplu elocvent este cel al manastirii cunoscute sub numele de Schitul Pestera. Aici, cei idragostiti de turismul montan pot sa se cazeze pentru o noapte sau mai multe i lacasul Domnului, pentru o suma ce nu depaseste 200.000 lei, taxa ce include si mesele.
Sunt isa si exemple de manastiri unde staretii au avut un spirit comercial ceva mai dezvoltat. Manastirea de la Horezu, una dintre cele mai cautate cu ocazia Pastelui, si-a construit o cladire noua, ce serveste ca spatiu de cazare. Cererile venite din partea turistilor romini cu frica lui Dumnezeu, dar si a strainilor idragostiti de imprejurimile manastirii din Vilcea i-au facut pe calugari sa investeasca i constructia unor cladiri pentru cazarea turistilor. Oferta este pentru fiecare buzunar. Daca credinciosii nu dispun de un venit prea mare, nu este nici o problema. Acestia sunt idrumati i cabana ce troneaza la intrarea i manastire, unde sunt cazati i camere cu cinci – zece paturi, pentru suma de 50.000 lei pe zi de persoana, masa intrind i grija turistului. „Daca nu aveti, nici nu trebuie sa dati ceva. E numai pentru manastire”, ne sopteste o calugarita foarte ospitaliera. insa pentru credinciosii cu dare de mina, cladirea cea noua este un spatiu de cazare mai mult decit onorabil. Camerele de aici pot concura cu cele de la oricare hotel respectabil, dusurile cu apa calda, televiziunea prin cablu fiind doar citeva facilitati oferite celor veniti aici. Preturile variaza itre 200.000 si 300.000 lei pentru o noapte de cazare. Masa festiva din seara invierii se plateste separat.
Nu la fel de bine merg afacerile si la Manastirea Simbata. Construita de Brincoveanu la poalele Muntilor Fagaras si distrusa de doua ori de cotropitori, manastirea de aici este una dintre cele mai cautate lacasuri de rugaciune. insa comerciantii din zona au simtit potentialul cu ani i urma si au cumparat, rind pe rind, toate terenurile din jurul manastirii, denumite pe vremuri Simbata de Sus. Acum, imprejurimile manastirii sunt ticsite de mici vile, gata sa-si ofere serviciile oricarui turist venit sa petreaca Pastele, pentru sume cuprinse itre 50.000 si 100.00 lei pe zi/pat. Mesele intra i grija turistului, isa proprietarii ofera bucatarii comune, puse la punct cu frigider, aragaz etc.
Daca vreun nefericit nu mai apuca locuri i „statiune”, mai exista o sansa la manastire, isa aici locurile sunt limitate si sunt oferite „dupa ochi” acelora cu privire de credincios.
Cam la fel sta situatia si la Manastirea Curtea de Arges. Cum calugarii de aici nu au ca punct forte turismul, la doar citiva metri de manastire exista un hotel ce poate face fata cerintelor turistilor care cauta, de Pasti, linistea sufleteasca. Hotelul Posada, situat la 300 de metri de Manastirea Curtea de Arges, dispune de 300 de locuri de cazare impartite i camere de cite unul sau doua paturi precum si de trei apartamente. „De Pasti, cele mai cautate sunt ofertele de doua nopti, i camere cu televizor, cu mic dejun si o cina festiva inclusa. Pretul pentru acest pachet este de 695.000 lei de persoana”, ne spune Nicoleta Marinas de la agentia Posada din Curtea de Arges.
Pentru credinciosii din Capitala, exista si un pachet turistic inedit, oferit de agentia Casa Phoenix. Aceasta ofera itr-o vila de pe malul lacului Snagov, cu un grad de confort de trei stele si o capacitate de 10 – 12 locuri de cazare, un mod inedit de a sarbatori invierea Domnului. Contra unei sume ce nu depaseste 90 USD de persoana pentru trei zile de cazare plus cite trei mese pe zi, un crestin poate astepta noaptea invierii itr-o atmosfera placuta. Pentru slujba de inviere, turistii pot opta itre a merge la Manastirea Caldarusani, la cinci kilometri, si o plimbare cu salupa, contra cost, pina la insula de pe lac, unde se afla Manastirea Snagov.
Manastirile sunt pe post de hoteluri
22 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 martie 2001, 14:00
Staretii au ivatat sa profite de avantajele turismului bisericesc ica de pe vremea cind praful din curtea manastirilor nu era ridicat decit de putinii straini care, mai de curiozitate, mai de frica Domnului, cheltuiau ceva bani prin manastirile rominesti. Asa se face ca, i momentul de fata, orice manastire ortodoxa care se respecta ofera si o gama completa de facilitati turistice pentru aceia ce isi cauta linistea sufleteasca printre calugari sau calugarite. La linistea spirituala oferita de o m
Etichete: arhiva,
manastirea
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook