Cele mai mari creşteri de preţ consemnate în trimestrul trei al acestui an au fost în Braşov unde valorile de piață pe metru pătrat în apartamentele din blocuri au urcat în medie cu 3,2% față de trimestrul anterior, urmat de Constanța (+2,4%), apoi București (+2,3%), Cluj-Napoca (+0,9%) și Timișoara (+0,2%). O scădere s-a înregistrat în Iași, unde proprietățile de acest tip au marcat valori de piață mai mici cu 2% în perioada analizată. ANEVAR comunică trimestrial evoluţia preţului locuinţelor din România, calculat pe baza rapoartelor de evaluare realizate pentru bănci la solicitarea unui credit.

„Creşterea preţurilor va mai dura cel puţin un an, dacă nu se întâmplă ceva semnificativ rău. Această evoluţie este alimentată de faptul că România are cea mai mare creştere economică din UE, de creşterea salariului minim şi mediu, dar este influenţată şi de modul în care se va pune în aplicare programul de guvernare şi în ce măsură vor fi sau nu mişcări sociale. Totuşi, nu vom asista la creşteri spectaculoase de preţuri. În cele mai multe zone nu s-a ajuns la nivelul din 2007, dar sunt şi locuri în care s-a depăşit acest nivel, cum este Cluj-Napoca sau Timişoara“, spune Manaţe.

În Bucureşti, cinci din cele şase Sectoare au înregistrat creşteri de preţuri în trimestrul al treilea din 2017. Sectorul 2, după şapte trimestre de aprecieri consecutive ale valorii pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc, a consemnat o creștere de 7,9%. Tot pe plus au ieșit și Sectoarele 1 (+4,1%), 6 (+2,7%), 4 (+2%) și 5 (+1,6%). O scădere ușoară s-a înregistrat în Sectorul 3 al Capitalei, de -0,9%.

”La nivel național, avem deja patru trimestre consecutive de creștere a valorilor de piață pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc, dar fără variații semnificative”, spune Daniel Manațe, Președinte ANEVAR 2016 – 2017.

În trimestrul al treilea din acest an, mediana valorilor de piață pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizați pentru apartamentele din bloc a urcat în Cluj-Napoca la 1.272 de euro/mp, în București la 1.114 euro/mp și în Timișoara la 1.050 euro/mp.

 

La nivelul Capitalei, cele mai mari valori pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc se înregistrează în Sectorul 1 – 1.417 euro/mp, urmat de Sectorul 2 cu 1.189 euro/mp, de Sectorul 3 cu 1.129 euro/mp, de Sectorul 6 cu 1.096 euro/mp și de Sectorul 4 cu 1.040 euro/mp. Sectorul 5 este singurul în care valoarea pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc a fost sub 1.000 euro/mp în trimestrul al treilea, respectiv 986 euro/mp.

 

În primele nouă luni ale acestui an, peste 94.000 de rapoarte de evaluare a proprietăților imobiliare pentru garantarea împrumutului au fost introduse în Baza Imobiliară de Garanţii (BIG). Valoarea de piață a garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în primele trei trimestre se ridică la aproximativ 18 miliarde de euro.

Din totalul rapoartelor introduse în BIG în primele trei trimestre ale anului, peste 73.000 de rapoarte au vizat proprietăți rezidențiale, cu o valoare cumulată de peste 5,2 miliarde de euro și aproximativ 7.300 de rapoarte au vizat proprietăți comerciale, cu o valoare cumulată de 5,6 miliarde de euro. Restul rapoartelor de evaluare au fost elaborate pentru terenuri, proprietăți industriale, mixte și agricole.