România produce anual 1,4 milioane tone de fructe, ceea ce asigură trei sferturi din consumul intern de fructe. Merele şi prunele sunt principalele fructe produse la noi în ţară.
Pentru că cea mai mare cantitate de fructe autohtone este reprezentată de prune şi mere, care împreună asigură 84% din producţie, şi pentru că în sezonul rece majoritatea fructelor de pe galantare este adusă din import, s-a creat impresia că România produce foarte puţine fructe.
Adevărul este că ţara noastră importă anual doar 365.000 tone de fructe, dar există o disproporţie între ceea ce se produce şi ceea ce se solicită pe piaţă, acest lucru fiind cauzat atât de clima favorabilă doar anumitor pomi fructiferi, cât şi tradiţia în cultivarea anumitor fructe. Astfel, în timp ce pomicultorii români aduc pe piaţă mai ales prune şi mere, consumatorii doresc mai mulţi struguri, caise, piersici sau cireşe.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de fructe a ţării noastre, inclusiv grădini familiale, însumează 1,4 milioane tone. Dacă producţiile de mere şi de prune sunt în jur de 600.000 tone fiecare, cireşele şi vişinele abia ating 70.000 tone, iar perele 50.000 tone. Când vine vorba despre producţia autohtonă de caise sau piersici stăm şi mai rău, producţiile annual fiind de numai 30.000 tone, respective 15.000 tone.
Pe de altă parte, România importă în jur de 15.000 tone de struguri, 17.000 tone de caise şi piersici, 17.000 tone de pepeni, dar şi 44.000 tone de mere, pere şi gutui. În plus, sunt aduse în ţară 172.000 tone de citrice şi 70.000 tone de banane.