Peste 2 miliarde de oameni mănâncă în mod regulat insecte, care sunt o sursă importantă de proteine pentru comunitățile din întreaga lume, iar unele sunt considerate delicatese rezervate ocaziilor speciale.
Entomofagia, sau consumul de artropode, câștigă popularitate în țările occidentale, practica fiind mai frecventă în țările aflate mai aproape de ecuator. Gândacii, fluturii și moliile sunt cele mai des consumate insecte la nivel mondial, urmate de larve și pupe. Tiparele geografice determină ce insecte sunt consumate cel mai frecvent, omizile fiind populare în Africa subsahariană, iar furnicile, viespile și albinele sunt cele mai frecvente în America Latină.
Printre beneficiile consumului de insecte se numără durabilitatea, reducerea gazelor cu efect de seră și contribuția la securitatea alimentară globală. De exemplu, cu 100 de kilograme de iarbă, puteți produce trei kilograme de carne de vită, 30 de kilograme de carne de pui sau 35 de kilograme din unele omizi, susține MedicalXpress.
Beneficiile consumului de insecte
Cele mai multe proteine pe unitate de masă conțin lăcustele, greierii și lăcustele, care sunt bogate în proteine în raport cu grăsimile, dar conțin și antioxidanți, antiinflamatori, aminoacizi esențiali și fibre.
De obicei, insectele nu sunt purtătoare de bacterii sau toxine, dar ar putea fi contaminate în timpul procesării sau distribuției. Pentru a evita acest lucru, este important să spălați și să gătiți insectele, pentru a fi comestibile înainte de consum, eliminând agenții patogeni majori precum E. coli.
Majoritatea speciilor consumate în mod obișnuit nu bioacumulează toxine în mod natural, dar unele acumulează toxine de la anumite plante pentru a evita prădătorii.
Mâncatul insectelor este scârbos – un stereotip ce trebuie combătut
Insectele au, de asemenea, unele grăsimi mono și polinesaturate și componente antihipertensive care pot fi luate din insecte. Cu toate acestea, țările occidentale îi împiedică pe oameni să mănânce insecte din cauza „nivelurilor de acțiune privind defectele alimentare” ale Food and Drug Administration, care limitează cantitatea de contaminanți din aprovizionarea cu alimente.
Fragmentele de insecte din alimente sunt considerate o problemă estetică, dar majoritatea nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
Bucătarii cu stele Michelin s-au apucat de mâncat insecte datorită beneficiilor pentru mediu, iar stereotipul conform căruia mâncatul insectelor este scârbos trebuie să fie combătut pentru a încuraja entomofagia în SUA.