Mâncarea din România, mai scumpă ca-n Germania! Un german de origine română a fost șocat când a văzut prețurile alimentelor de bază din supermarketurile locale. Ce-ar fi făcut nemții, dacă erau în locul nostru?
Mâncarea din România, mai scumpă ca-n Germania
Mâncarea din România, mai scumpă ca-n Germania! Un neamț de origine română, care locuiește în Germania, și-a petrecut sărbătorile de iarnă în România.
Când a intrat într-un magazin alimentar din municipiul Sibiu, județul Sibiu, a rămas uimit. Este vorba despre un lanţ de magazine prezent şi în Germania şi în ţara noastră.
Era conștient că, după pandemia provocată de coronavirus și războiul din Ucraina, prețurile alimentelor de bază s-au scumpit peste tot, dar nu se aștepta să vadă prețuri atât de mari în România.
„Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar avem în plan să le luăm cele necesare și părinților.
Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, a spus germanul de origine română.
Dacă nemții erau nevoiți să achite aceleași prețuri ca și românii, ar fi ieșit scandal. Ar fi făcut revoluție. „Oamenii nu răbdau!”, a exclamat el.
Se pare că laptele pentru copii, brânza, carnea și derivatele din carne, detergenții și deodorantele sunt mai scumpe în România decât în Germania.
„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau!
Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor.
Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți. Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri?”, a adăugat el, potrivit Adevărul.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ar putea fi prelungită
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, că va iniția negocieri cu marile lanțuri de magazine alimentare pentru extinderea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. Discuțiile ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare.
„Săptămâna viitoare doresc să discut și cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare pentru a stabili cum vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la produsele de bază. Este vital să găsim o cale de a prelungi această schemă până în primăvara următoare, pentru pensionari și nu numai”, a zis liderul social-democraților.
Cu toate acestea, patronatele din industria alimentară se opun acestei măsuri. Conform lor, extinderea plafonării ar avea consecințe „catastrofale” nu doar asupra industriei alimentare, ci și asupra consumatorului final.
Au avut loc discuții preliminare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde reprezentanții industriei alimentare au propus o nouă variantă de lucru: introducerea unui mecanism care să intervină punctual la produsele care înregistrează fluctuații mari de preț.
Ordonanța de Urgență nr. 67/2023 privind limitarea temporară a creșterii excesive a prețurilor la anumite produse agricole și produse alimentare a intrat în vigoare la data de 1 august 2023. Ea va expira pe data de 1 februarie 2024. A fost valabilă timp de trei luni pentru 14 grupe de produse alimentare. Guvernul României, însă, a aprobat prelungirea ei cu 90 de zile. A aprobat și adăugarea unor noi produse alimentare pe listă.