Cartofii prăjiți ar putea costa mai mult din cauza secetei din această vară și a prețului mai mare la energie.
„Producția românească de cartof este în cădere liberă”, a precizat Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful.
Mâncarea preferată a românilor se scumpește. Cartofii prăjiți vor costa mai mult în România
Din cauza secetei din această vară și a prețurilor mai mari la energie, cartofii prăjiți ar putea să se scumpească, spun producătorii. Potrivit lor, o altă problemă cu care se confruntă România este faptul aceasta nu produce cartofi care pot fi congelați și ambalați și astfel, totul se importă.
„În afară de faptul că importăm 100% din cantitate de cartofi pai consumată în România, vom asista la scumpiri și la cartoful de consum în stare proaspătă, pentru că producția românească de cartof este în cădere liberă, ne confruntăm și cu un sezon extrem.
Nu-mi aduc aminte personal în ultimii 30 de ani să avem o producție mai mică. Noi estimăm că producția mai mică cu 40% (n.r. la nivelul întregii țări)”, a susținut Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful, potrivit Antena 3.
Prețul la cartoful proaspăt se va dubla față de aceeași perioadă a anului trecut
„Alt preț aveți dumneavoastră pe rafturile magazinelor și întotdeauna există un intermediar, care dublează sau chiar triplează prețul fermierilor.
La această oră cu prețuri cuprinse între 1,50 lei și un 1,80 cu tendință de creștere probabil spre 2 lei. Ăsta este prețul de la poarta fermei astăzi ceea ce este mai scump față de anul trecut cu aproape dublu”, a precizat Romulus Oprea.
Situație asemănătoare și la nivel european
Din nefericire pentru gurmanzii din Europa, seceta extremă și crizele suprapuse din acest an au cauzat scumpiri enorme la produsele alimentare, inclusiv la cartofii prăjiți.
Din cauza temperaturilor ridicate, producția de cartofi din acest an este foarte mică în Belgia, Franța, Germania și Olanda. În Belgia, țară care se laudă că a inventat cartofi prăjiți, prețul unei porții de cartofi prăjiți a crescut cu 30% de la începutul acestui an, iar până în decembrie, s-ar putea să mai crească.
„Cred că în 2022 am avut deja una-două majorări ale prețului, de 10 sau 15 cenți pentru un con de cartofi. Nu suntem obișnuiți cu astfel de creșteri. Cred că ar putea apărea și o a treia majorare. Este foarte greu de acceptat că un produs atât de personal pentru belgieni – cartofii prăjiți – se va scumpi”, a explicat Bernard Lefevre, președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din Belgia.