Studii anterioare observaseră deja o legătură între momentul mesei și creșterea în greutate, dar acum cercetătorii au vrut să analizeze mai atent această legătură și  să descopere motivele biologice din spatele acesteia, scrie Sciencealert.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul la ore târzii crește riscul de obezitate”, explica anul trecut, în toamnă, când a fost publicat studiul, neurologul Frank Scheer, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston. „Cercetări anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul la ore târzii este asociat cu un risc crescut de obezitate și creșterea grăsimii corporale. Am vrut să înțelegem de ce”, a adăugat el.

Cercetarea a fost strict controlată și a implicat 16 participanți cu un indice de masă corporală (IMC) corespunzător obezității. Fiecare voluntar a trecut prin două experimente diferite, care au durat șase zile, somnul și alimentația fiind strict controlate în prealabil și cu câteva săptămâni de repaus între fiecare test.

Ce s-a constatat

Într-unul din experimente, participanții au respectat un program strict de trei mese pe zi în jurul orelor normale – micul dejun la ora 9:00, prânz la 13:00 și cina în jurul orei 18:00. În al doilea, cele trei mese au fost – prima în jurul orei 13:00 și ultima în jurul orei 21:00. Prin probe de sânge, chestionare și alte măsurători, echipa a reușit să facă o serie de observații. S-a dovedit că acele patru ore de întârziere puteau face o diferență uriașă: în cele 24 de ore care au urmat după ce au mâncat noaptea, târziu, participanții au prezentat niveluri mai scăzute de leptină, hormonul care ține în frâu pofta de mâncare spunându-ne că suntem sătui. De asemenea, aceștia ardeau caloriile într-un ritm mai lent , iar grăsimea lor corporală părea predispusă să crească.

Modul în care organismul stochează grăsimea

Testele au arătat, de asemenea, că expresia genei țesutului adipos, care afectează modul în care organismul stochează grăsimea, a crescut procesul de adipogeneză care formează țesuturile adipoase și a scăzut procesul de lipoliză care descompune grăsimea. ”Am izolat aceste efecte controlând variabilele confuze precum aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală mulți dintre acești factori pot fi ei înșiși influențați de momentul mesei”, explică Scheer.

Mâncatul mai devreme, în timpul zilei, poate avea un impact asupra unor factori-cheie

Obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet și cancer. De aceea, găsirea unor modalități de a împiedica dezvoltarea acesteia în primul rând ar face o diferență enormă pentru sănătatea populației globale. În același timp, studiul a indicat că mâncatul mai devreme, în timpul zilei, poate avea un impact asupra a trei factori-cheie ai modului în care corpul uman echilibrează energia și riscul de obezitate ulterior. Este o schimbare care poate fi mai ușor de gestionat pentru unii oameni, decât să urmeze o dietă sau un regim de exerciții fizice.  Pe viitor, echipa dorește să facă cercetări care implică mai multe femei (doar 5 dintre cei 16 voluntari au fost femei în acest caz), precum și cercetări care analizează modul în care schimbările din timpul somnului, în relație cu ora de masă, ar putea, de asemenea, să influențeze aceste procese.