Mandatele de cancelar vor fi limitate? Politicieni germani cer un nou tip de conducere

Angela Merkel

Politicienii din Germania au propus recent limitarea mandatelor de cancelar, în contextul în care Angela Merkel se află la putere de 16 ani. Propunerea a fost lansată atât de politicienii din opoziţie cât și cei din coaliţia guvernamentală.

Mandatele de cancelar vor fi limitate? Politicieni germani cer un nou tip de conducere

Unii experţi susțin că apar riscuri asupra democraţiei iar „limitarea numărului de mandate ale cancelarului” trebuie luată în considerare, în contextul în care Angela Merkel se află la putere de 16 ani, conform informațiilor transmise de spiegel.de

„Trebuie să luăm în considerare limitarea numărului de mandate ale cancelarului”, afirmă Annalena Baerbock, candidatul Alianţei 90/Verzi pentru postul de cancelar, conform publicaţiei Der Spiegel.

Ar trebui reformat sistemul parlamentar şi guvernamental

Totodată, Annalena Baerbock este de părere că sistemul parlamentar şi guvernamental ar trebui reformat, fiind „necesar un nou tip de conducere”.

„Este necesar un nou tip de conducere. Poate că ar trebui să existe o dezbatere privind prelungirea legislaturii”, a declarat aceasta.

De asemenea, expertul constituţional Christoph Degenhart susține că sunt necesare schimbări deoarece „democraţia înseamnă mandate de tip temporar, schimbări şi limitarea puterii”.

„Democraţia înseamnă mandate de tip temporar, schimbări şi limitarea puterii. Dacă cineva este reales în funcţie, se consolidează convingerea colectivă că acel politician face totul corect şi că nu există alternativă pentru el ca persoană. Acest lucru este periculos”, a declarat Christoph Degenhart, potrivit welt.de

Angela Merkel are parte de o lovitură dură din partea Curții Constituționale

Anterior, Angela Merkel a primit o lovitură dură din partea Curții Constituționale a Germaniei deoarece o lege importantă, asumată de cancelarul german, nu este conformă cu drepturile fundamentale.

France Presse a informat că obiectivele din legea climei, care fixează o reducere până în 2030 a emisiilor, „nu sunt conforme drepturilor fundamentale, în măsura în care nu sunt prevăzute suficiente exigenţe pentru reducerea ulterioară a emisiilor, începând cu anul 2031”, scrie cea mai înaltă instanţă a Germaniei într-un comunicat.

Votată în decembrie 2019 la iniţiativa guvernului de coaliţie format din conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţi, această lege impune o reducere de 55% a emisiilor de gaz cu efect de seră până în 2030 în raport cu nivelul din 1990. Ea fixează pe sectoare volumul de emisii anuale permise, determinând traiectoriile de reducere aplicabile în timpul acestei perioade.

Sursa foto: Dreamstime