Ales președinte al Autorității Elctorale Permanente, Toni Greblă poate începe noua activitate. Hotărârea de Guvern privind încetarea mandatului de prefect al lui Toni Greblă a fost publicată în Monitorul Oficial
”Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 7/2023 privind numirea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Cererea nr. 5.844 din 28 martie 2023, precum şi prevederile art. 250 alin. (1) şi ale art. 251 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
Articol unic. — Domnul Greblă Toni se eliberează din funcţia de prefect al municipiului Bucureşti”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.
Susținut de PSD
Toni Greblă, susţinut de PSD, a fost votat marţi de plenul Parlamentului în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pentru un mandat de 8 ani, cu 251 de voturi ”pentru” şi 110 voturi ”împotrivă”.
Toni Greblă a fost propus de PSD pentru această funcţia de președinte al Autorităţii Electorale Permanente. Candidatura lui Toni Greblă a primit 251 de voturi „pentru” şi 110 „împotrivă”, potrivit Agerpres. Votul a fost secret cu buletine.
Mandatul președintelui Autorităţii Electorale Permanente este de 8 ani. Ceilalţi candidaţi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi „pentru” şi 324 „împotrivă” şi Cristian Preda, propus de USR – 73 voturi „pentru” şi 288 „împotrivă”. Pe 11 ianuarie, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcţia de preşedinte al AEP, după ce Agenția Națională de Integritate a depus la Parchetul General o plângere împotriva sa, acuzându-l că și-a angajat cumnata consilier în cadrul instituției. Mitulețu Buică a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar a afirmat că a respectat legea.
Cine este Toni Greblă
Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă, iar apoi prefect al Capitalei.
Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.
În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.
În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.
În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.