"Adevăraţii lideri au viziune şi curajul de a pune în aplicare această viziune. Ce înseamnă viziune şi curaj? În 1990, Polonia avea 42 miliarde dolari datorii externe şi inflaţie de 35%, România nu avea datorie externă şi aproape zero inflaţie. Viziunea şi curajul unui om ca Lasecz Balcerovicz, care a conferenţiat zilele acestea în Bucureşti şi care acum 20 de ani a "scandalizat" establishmentul timpului prin terapia de şoc aplicată, ar putea fi un răspuns.
Rezultatul după 20 de ani? România este o ţară care se luptă încă cu ineficienţa a ceea ce a mai rămas din sectorul de stat, care amână an după an proiecte ca privatizarea pe o bursă, altfel muribundă, a companiilor de stat sau managementul privat, înglodată în datorii pentru generaţiile următoare. Polonia? Nu a ştiut ce înseamnă criza în ultimii trei ani iar economia s-a dublat în ultimii 20 de ani. Aceasta înseamnă să ai viziune şi curaj pentru ţara ta", a afirmat Sorin Mândruţescu.

Acesta a adăugat că autorităţile promovează un "concurs de frumuseţe" în privinţa reducerii taxelor, în condiţiile în care o soluţie ar consta în creşterea gradului de colectare a taxelor.

‘Doar ca o observaţie după primele luări de contact cu ideile economice prezentate este că ne aflăm într-un adevărat concurs de frumuseţe în ceea ce priveşte reducerile de taxe, în condiţiile în care mediul de afaceri nu a cerut reduceri de taxe, cu excepţia fiscalităţii muncii. Poate un grad mai înalt de colectare a taxelor şi impozitelor ar fi de fapt soluţia’, a spus Mândruţescu.

De asemenea, preşedintele AmCham a indicat necesitatea unui leadership real, bazat pe competenţă, integritate, în schimbul situaţiilor în care resursele sunt irosite în proiecte electorale, precum "terenurile de sport în pantă".

"Soluţia constă într-o singură Românie, cu oameni politici care lucrează alături de business, ca şi cu ceilalţi stakeholderi sociali, pentru a găsi soluţii moderne de creştere a competitivităţii, de alegere inteligentă a priorităţilor acestei ţări şi nu irosirea resurselor în proiecte electorale precum terenuri de sport în pantă, axarea pe educaţie modernă, pe industrii cu valoare adăugată mare, investiţii în inovaţie, în potenţialul agricol al acestei ţări, cu un mediu investiţional prietenos, debirocratizat, cu o administraţie şi o legislaţie orientate spre nevoile investitorilor. Şi toate acestea plecând de la un leadership real, bazat pe competenţă, integritate, deschis către lume şi dialog şi care să arate compasiune pentru cei care sunt în nevoie", a spus Sorin Mândruţescu.