De ce se plâng notarii? Profitul e aproape inexistent, se pune problema rămânerii în piață

Mai puține tranzacții imobiliare, taxe reduse și costuri mari. Aceste sunt cele trei mari probleme cu care s-au confruntat notarii publici, în ultimii doi ani. Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), face o scurtă caracterizare a acestei piețe, într-un dialog cu Capital.

Capital: Cum au fost afectați notarii, de la declanșarea crizei și până în prezent, din cauza căderii imobiliarului?

Dumitru Viorel Mănescu: Declanșarea crizei a afectat puternic activitatea notarilor publici și chiar am avut colegi care s-au retras din activitate, trecând în alte profesii sau care au preferat să se asocieze pentru a împărți costurile de funcționare a biroului notarial. Este greu de făcut previziuni pentru felul în care va evolua activitatea notarială, având în vedere și faptul că la 1 octombrie 2011 va intra în vigoare noul Cod Civil, care va aduce schimbări semnificative.

Capital: Cât de profitabil este acum să ai un cabinet notarial?

Dumitru Viorel Mănescu: Profitul este aproape inexistent, din cauza recesiunii puternice resimțite de piața imobiliară. Se pune problema rămânerii pe piață și nu cea a înregistrării de profit. Activitatea a fost afectată atât din punctul de vedere al reducerii numărului de tranzacții, cât și din punctul de vedere al reducerii valorilor la care se tranzacționează. Scăderea înregistrată în 2009, comparativ cu anul 2008, raportat la numărul de tranzacții autentificate de notarii publici, este de mai mult de 50%, ceea ce se resimte mult mai puternic în valoarea încasărilor.

Capital: În ultimul timp, s-a observat o reducere a taxelor pe anumite segmente.

Dumitru Viorel Mănescu: Reducerea taxelor a fost făcută la solicitarea notarilor publici care au realizat contextul economic dificil și au propus Ministrului Justiției acest lucru. Astfel, s-a obținut o reducere considerabilă a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populaţiei: vânzări, ipoteci, moşteniri. Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.
 
Capital: Cum sunt taxele notariale din România, comparativ cu alte țări?

Dumitru Viorel Mănescu: Din păcate, termenul de ”taxe notariale” se referă în sens larg la toate sumele de bani pe care părțile implicate în tranzacție la lasă într-un birou notarial. Trebuie însă făcută distincția dintre sumele pe care notarul le încasează, și care sunt în cea mai mare parte taxele statului, și onorariul notarului pentru serviciul prestat. Vânzătorul plătește la momentul autentificării unei tranzacții impozitul pe transferul dreptului de proprietate care este de 2% sau 3%, în timp ce cumpărătorul plătește taxa de publicitate imobiliară, în valoare de 0,15% sau de 0,5%, onorariul și TVA-ul de 24%. Desigur, din onorariu se plătesc 5,5% sănătatea și impozitul de 16%. Onorariul încasat de notarul român este mult mai mic față de cel încasat de notarul francez, spaniol sau german.