Este important ca șoferii să respecte cu strictețe regulile de depășire pentru a evita accidentele și pentru a nu rămâne fără permis de conducere. Ce arată legislația privind depășirea prin dreapta?
Codul Rutier actualizat vine cu precizări privind manevra de depășire
O actualizare importantă a Codului Rutier din 2024 aduce clarificări referitoare la manevra de depășire, inclusiv depășirea prin dreapta în anumite circumstanțe. Totuși, această manevră trebuie efectuată cu precauție și în conformitate cu regulile de circulație pentru a evita accidentele și amenzile.
În primul rând, potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt totodată obligați să:
- semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
- se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
- păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
- reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.
În plus, trebuie să fie atenți și la circulația din sens opus, pentru că nu trebuie stânjenită, precizează legea, atunci când un conducător auto efectuează o depășire, potrivit ProMotor.
Mai exact, depășirea se realizează în trei moduri:
- pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens;
- pe banda doi, trei, patru, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens;
- pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.
Când avem voie să depășim prin dreapta
Conform legislației rutiere, depășirea prin dreapta este permisă în două situații specifice. Prima situație este atunci când un vehicul este oprit aproape de mijlocul drumului și intenționează să efectueze un viraj la stânga, iar drumul este suficient de lat, iar marcajele și indicatoarele rutiere permit această manevră.
De asemenea, depășirea tramvaielor se face, de obicei, prin dreapta, cu excepția cazului în care acest lucru nu este posibil din motive de siguranță sau restricții rutiere.
De menționat că, depășirea tramvaielor prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta.