Manfred Weber a spus că se simte ca acasă în București
Liderul Partidului Popularilor Europeni Manfred Weber a ajuns la București, cu o zi înaintea Congresului PPE. La eveniment vor participa peste 1500 de delegați din 44 de țări, precum și 13 șefi de state și guverne. Weber a spus că se simte ca acasă la București. El a subliniat că în următoarele două zile, Bucureștiul va fi capitala politică a Europei.
„Mă simt acasă aici, la București, la sediul PNL. Bucureștiul va fi în următoarele 2 zile, capitala politică a Europei” a spus Weber.
Liderul PPE a menționat că partidul pe care îl conduce este cea mai mare forță din Parlamentul European, cu peste jumătate din membrii Consiliului. El a adăugat că în București, vor oferi cetățenilor o idee despre viitor și despre ce oferă. Weber a anunțat că vor nominaliza candidatul lor pentru președinția Comisiei Europene, care va fi Ursula von der Leyen. El a amintit că în timpul mandatului lui Nicolae Ciucă ca prim-ministru, creșterea economică a României a fost impresionantă. Weber a subliniat că PNL prezintă o listă puternică de candidați pentru Parlamentul European.
Politicianul german a declarat că Klaus Iohannis ar putea ajunge în conducerea UE.
„Rezultatul a 10 ani de mandat al lui Klaus Iohannis este impresionant. Văd respectarea statului de drept. A transformat România într-un stat european. Impresionantă ultima lună în care Nicolae Ciucă a fost premier.
Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis si PNL au arătat că România este respectată la nivel european. Vocile celor doi lideri la nivel european contează. Nu pot comenta acum despre decizii ulterioare. Cetățenii sunt cei care contează și creează majorități. Susțin ca un reprezentant al Europei Centrale și de Est să fie în conducerea UE” a spus Weber.
Creșterea României a fost impresionantă
Manfred Weber a precizat că ”în momentul în care Nicolae Ciucă a fost premier creşterea economică a fost impresionantă”.
Weber a mai spus că al doilea motiv pentru care au ales să vină la Bucureşti este pentru că PPE se defineşte un partid de centru dreapta şi al ţărilor est-europene.
”Al treilea motiv este că România este aproape de Ucraina. Suntem partidul care sprijină Ucraina atât cât putem şi urmărim şi situaţia din Moldova”, a completat Weber.
Preşedintele PPE a spus că ”pentru alegerile pentru Parlamentul European, PNL are o listă impresionantă de candidaţi”, el menţionându-l pe Rareş Bogdan, liderul eurodeputaţilor PNL şi Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE.
”Vreau să subliniez că România trebuie să pună oameni competenţi în Parlamentul European. România va decide pe 9 iunie dacă veţi avea o echipă puternică în Bruxelles au îşi va irosi voturile pe extremişti. Îndemnul nostru este să trimiteţi oameni competenţi în Parlamentul European”, a mai declarat Weber.
Așteptăm votul Austriei
În altă ordine de idei, șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că România așteaptă să vadă cum va vota Austria în ceea ce privește intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.
Ciucă a menționat că în documentul final al Congresului se va lua o decizie în legătură cu Schengen. Și că nu va fi doar o declarație prietenoasă. Liberalul a subliniat că aceasta nu este o discuție despre compromisuri, ci despre o realitate. Ciucă a menționat că România face parte dintr-o familie politică de centru-dreapta care promovează libertatea de mișcare.
Ciucă a evidențiat că această decizie va rezolva problema românilor, având în vedere cei peste 4 milioane de români care lucrează în Spațiul Schengen și contribuția lor semnificativă la PIB-ul țărilor în care activează. El a afirmat că este necesar să li se recunoască acest drept pentru a evita așteptările la coadă.
„Vom avea o decizie în documentul final al Congresului pe Schengen. Nu va fi vorba doar despre o declarație prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline a Spațiului Schengen.
Nu discutăm de compromisuri ci despre o realitate. Despre asta am discutat tot timpul. Suntem membri ai unei familii politice de centru-dreapta ce promovează atributul libertății de mișcare.
Este o decizie care rezolvă această problemă a românilor. Avem peste 4 milioane de români care lucrează în Spațiul Schengen, cât de poate de profesionist și au o contribuție serioasă la PIB-ul țărilor în care lucrează, de peste 120 de milioane de euro. Trebuie să li se recunoască acest drept să nu mai stea la coadă.
Ne dorim să avem această creștere economică. Este bun acest slogan Made in Europe, similar cu cel din SUA. Trebuie să avem și libertatea de circulație.
Dincolo de cetățeni, discutăm de libertatea de mișcare în sectorul de business. În afaceri, timpul înseamnă bani. Vom avea o decizie în documentul final al Congresului pe Schengen, vom vedea cum votează Austria” a spus Nicolae Ciucă.