Conform acestuia, după finalizarea  Chrysler Building şi Empire State Building, care depăşeau recordul de înălţime, a urmat Marea prăbuşire a Bursei americane din 1929 şi Marea Depresiune. Un exemplu mai recent îi reprezintă Dubai, care a contruit o mulţime de hoteluri, clădiri de birouri sau apartamente zgârie-nori, printre care şi cel mai înalt din lume, Burj Khalifa, înainte de a intra într-o perioadă de dificultăţi financiare. În 2010, Dubai a avut nevoie de ajutorul vecinului său, Abu Dhabi, pentru a evita falimentul.

"Din fericire pentru economia mondială, în prezent nu există în plan contrucţia vreunui turn care să depăşească înălţimea pe care o are Khalifa Burj", se arată în raportul citat de The Guardian. Cu toate acestea, "corelaţia nesănătoasă" între cele mai înalte clădiri din lume şi crizele financiare în ultimii 140 de ani ar putea pune China în situaţia de a fi următoarea ţară care va înregistra un declin economic, în contextul în care aici se află jumătate din zgâre-norii în construcţie din întreaga lume.

India, care în prezent are doar două zgârie-nori (definite ca fiind clădiri de peste 240 de metri înălţime), este, de asemenea, în pericol, după ce a dat undă verde construcţiei a 14 astfel de clădiri, printre care se numără şi al doilea cel mai înalt turn, în capitala financiară Mumbai.

Andrew Lawrence, director de cercetare la Barclays Capital din Hong Kong, a declarat: "Astfel de construcţii reprezintă un semn a creditării în exces". Istoric, construcţia de zgârie-nori a fost caracterizată de explozii de activitate intensă, dar sporadică, ce coincid cu accesul facil la credit, creşterea preţului terenurilor şi optimism exagerat. De multe ori, însă, până la terminarea zgârie-norilor, economia intră deja în recesiune, a avertizat Andrew Lawrence.

Iar China dă deja semne de îndeplinire a acestei profeţii, potrivit The Guardian. Un sondaj arată că încrederea în dezvoltatorii imobiliari s-a prăbuşit mai mult decât nivelul înregistrat în timpul recesiunii din 2008. În plus, numărul de proprietăţi vândute în Beijing şi Shanghai a scăzut cu 40-50%, iar dezvoltatorii au coborât preţurile cu 5-20%.

În India, creditele neperformante, o mare parte din aceastea fiind legate de proiecte imobiliare, au crescut cu aproape o treime în prima jumătate a anului fiscal, de peste trei ori media anuală începând din 2006, potrivit Băncii Indiei.

"Acest boom al construcţiilor din India şi China ar putea fi o simplă reflectare a alocării greşite a capitalului, situaţie care ar putea conduce la o corecţie economică pentru cele mai mari două economii din Asia în următorii cinci ani", se arată în raportul Barclays.