Câteva zeci de mii de persoane au manifestat astăzi la Madrid pentru apărarea locurilor de muncă, răspunzând apelului lansat de două mari sindicate naţionale, într-un moment în care Spania este afectată dur de criza mondială şi înregistrează o rată a şomajului de aproape 18 la sută, relatează AFP.

Reuniţi sub sloganurile „pentru dialog social” şi „pentru ca ei să nu profite de criză”, manifestanţii şi-au propus să adreseze un avertisment guvernului, care a anunţat că intenţionează să reformeze piaţa muncii inspirându-se din flexibilitatea modelului german.

Demonstraţia este „un avertisment către puterea centrală şi regională, pentru ca în strategia de ieşire din criză să nu folosească improvizaţii”, a declarat secretarul general al sindicatului CCOO, Ignacio Fernandez Toxo, în timp ce liderul sindicatului UGT, Candido Mendez, a apreciat că sacrificiile necesare pentru depăşirea crizei „trebuie împărţite în mod echitabil”.

Premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero a propus partenerilor sociali, la începutul lunii decembrie, o reformă a pieţei muncii inspirată din modelul german. Guvernul de la Berlin a instituit un sistem care permite firmelor să îşi disponibilizeze parţial personalul, statul asigurând 65 la sută din salarii pentru o perioadă de doi ani.

În pofida crizei, în trimestrul al treilea rata şomajului în Germania a fost de 7,6 la sută în noiembrie, faţă de 17,9 la sută în Spania, unde trecerea în şomaj parţial a salariaţilor implică o negociere cu sindicatele şi autorităţile administrative.

SURSA: Mediafax