Manole Gheorghe și asociatul său Vasile Domente sunt, mai nou, implicați în multe proiecte de energie verde. Pentru Top Capital 300 miliardari, Manole Gheorghe ne-a răspuns la un scurt interviu.
Capital: – Ce achiziții ați făcut, direct sau prin intermediul firmelor deținute, în 2020, respectiv în 2021? Care a fost valoarea fiecărei tranzacții?
Manole Gheorghe: – Am făcut achiziţii de terenuri pentru dezvoltarea de proiecte energie verde(fotovoltaic,eoliene). Nu am făcut achiziţii de alte firme sau acţiuni la alte firme în această perioadă.
C: – Care au fost cele mai mari realizări și care au fost cele mai mari eșecuri din ultimii ani? Care au fost greşelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?
Realizări într-o perioadă grea
M.G: – Realizări:
- Dezvoltarea de proiecte pentru energie verde.
- Construirea unei fabrici noi cu implementarea de tehnologii moderne în prima locaţie de producţie din care am pornit în urmă cu 27 de ani.
Și suntem la vârsta când nu mai putem face greşeli mari…
C: – Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în străinătate? (realizate personal sau prin intermediul firmelor; implicări în realizarea unor proiecte imobiliare).
M.G: – În sectorul imobiliar avem următoarele investiţii comune:
– Clădire de birouri situată în Cluj-Napoca suprafaţa de 10.000 m
– Clădire de birouri situată în Buzău suprfata 80.000 m
– Clădire comercială Brico-Depot situată în Buzău suprafaţa 8.000 m
De asemenea, pregătim 2 proiecte în zone rezidențiale situate în Buzău şi stațiunea Mamaia.
Investițiile sunt obligatorii
C: – Aveți plasamente pe burse? (Ia ce bursă, care era valoarea portofoliului la sfârşitul anului 2020 și care este valoarea portofoliului în prezent)
M.G: – Da, deţin acţiuni la bursa de valori Bucureşti sunt acţiuni la societăţi romaneşti, iar poftofoliul actual este de aproximativ 8 milioane de euro.
C: – În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?
M.G: – În acest an am investit într-o fabrică nouă pentru echipamente electrice, în proiecte de energie verde şi în imobiliare rezidenţial.
C: – La ce sumă evaIuați afacerile și investițiile dvs. la sfârşitul anului 2020? (sau evaluarea unei firme specializate în cazul în care aceasta exista)
M.G: – Sunt la nivelul anului anterior, nu am finalizat spre valorificare nici un proiect.
Pentru oemenii de lângă noi
C: – Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dVs. preferate pentru vacanţă? Care sunt proiectele de responsabilitate socială în care v-ați implicat și de ce Ie-ați ales?
M.G: – Hobby-ul principal este sportul, iar destinaţiile preferate sunt muntele – iarna şi, în rest, zonele calde.
Proiecte cu responsabilitate sociale:
– sponsorizare diverse competiţii sportive
– ajutoare financiare acordate persoanelor cu boli grave
– sponsorizare activităţi ştiinţifice desfăşurate de către Politehnica Bucureşti
– sponsorizare concursuri şi olimpiade (Campionat de rachetomodele, Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, concurs de abilităţi în meseria de electrician)
C: – Cum V-a influențat din punct de vedere financiar criza COVID-19?
M.G: – Criza COVID-19 a crescut costurile de producţie şi implicit a micşorat marjele de profit.