‘Procesul de reformă al ANAF, extrem de amplu, îşi doreşte să informatizeze structurile ANAF, pe lângă partea de regionalizare şi organizare la nivel teritorial. Există o componentă de informatizare şi tehnologizare a ANAF astfel încât relaţia cu contribuabilul să treacă mult mai mult spre zona online (…) Există deja un grad foarte mare de implementare a declaraţiei fiscale online. A fost un proces treptat care în ultimii trei ani a ajuns deja să acopere poate 90% din totalul declaraţiilor depuse. Ne dorim ca acest proces să continue şi să se îndrepte către o implementare totală, întrucât este mult mai uşor de gestionat şi de către organul fiscal şi mult mai uşor de depus de către agenţii economici’, a afirmat reprezentantul MFP.

El a precizat că în perioada următoare atenţia se va îndrepta către soluţii de colectare a datelor prin sisteme informatice, de depunere a unor raportări care să vizeze o verificare mai uşoară din partea organelor fiscale, astfel încât durata unui control fiscal să se reducă, zonele vizate de controlul fiscal să fie mult mai atent selecţionate, printr-o analiză de risc fundamentată pe criterii care pot fi gestionate pe baza unor analize, baze de date şi pe baza unor verificări pe care structurile fiscale le pot face din birou, pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili astfel încât ‘eficienţa controlului fiscal să fie mult mai mare, iar deranjul pe care îl poate pricinui un control fiscal să fie cât mai mic’.

Manolescu a dat exemplul unor state europene unde casele de marcat nu sunt cu rolă, ca în România, ci cu memorie electronică sau sunt conectate online, unde facturile sunt emise în baza unor serii alocate de un sistem informatic, la care organele fiscale au acces, state unde firmele transmit Fiscului, pe lângă decontul de TVA, o listă completă a facturilor.

‘Avem şi noi declaraţia 394 care vizează tranzacţiile şi care are în vedere cumva posibilitatea Fiscului de a face anumite verificări automat. Sunt lucruri pe care alte state europene le-au făcut deja, care aduc în actul de control mai multă rigoare şi o mult mai uşoară identificare a zonelor de risc’, a spus Manolescu, care a apreciat că există aspecte asupra cărora trebuie să se aplece şi România şi să identifice soluţiile care s-ar putea aplica pentru o colectare mai bună a taxelor.

‘Reducând evaziunea fiscală, care în prezent creează o mare problemă agenţilor economici oneşti, business-urile se pot dezvolta de o manieră mult mai sănătoasă. Există semnale din mediul economic că această concurenţă neloială, pe care agenţii economici care încalcă legea o generează, creează reale probleme business-urilor care sunt corecte şi care încearcă să-şi desfăşoare activitatea în cadrul legal existent’, a mai spus secretarul de stat.

SURSA: Agerpres