Cum arată un antrenament al rezerviștilor. Sute de persoane care au făcut armata acum 20 sau chiar 30 de ani au luat din nou arma în mână. Aceștia au fost chemați în poligon pentru un exercițiu destinat familiarizării lor cu noile tehnologii ale armatei.
Cum arată un antrenament al rezerviștilor
Cum arată un antrenament al rezerviștilor. La Mărăcineni, în județul Buzău, 600 de rezerviști s-au întors, unii dintre ei după 30 de ani, într-un poligon de tragere cu armă de război.
Pentru a liniști populația, oficialii din Ministerul Apărării Naționale (MApN) au clarificat că la aceste exerciții sunt invitați doar cetățeni care au îndeplinit stagiul militar și dețin un grad militar. Astfel, nu sunt chemați cetățenii care ar putea fi încorporați în cazul unui conflict sau al stării de război.
Conform legii, rezerviștii au obligația de a participa la antrenamentele și exercițiile de mobilizare, desfășurând anual 3-4 astfel de exerciții în toate județele din țară.
În cazul în care refuză să participe, acești rezerviști pot fi sancționați cu o amendă de aproximativ 1.200 de lei.
Practic, rezerviștii sunt chemați să efectueze o zi de armată, pentru care li se asigură uniformă, hrană, echipament și arme.
Rezerviștii participă mai întâi la o ședință teoretică, după care li se prezintă armamentul. Ulterior, aceștia se deplasează pe aliniamentul de tragere, unde execută foc cu 16 cartușe, potrivit Observator.
În cadrul exercițiilor, se folosește pistolul-mitralieră cu calibrul de 5,45 mm, care nu este muniție NATO; este vorba despre un model sovietic de armă, iar muniția NATO este rezervată exclusiv militarilor profesioniști.
Centrele militare din Buzău și Ialomița organizează exercițiu obligatoriu pentru rezerviști
Amintim că centrele Militare Județene din Buzău și Ialomița organizează un exercițiu obligatoriu destinat rezerviștilor. Toți cei care au efectuat serviciul militar în aceste județe sunt obligați să participe.
Exercițiile se desfășoară în perioada 14-18 octombrie, iar participanții se vor antrena timp de 8-10 ore pe zi. De asemenea, angajatorii au obligația de a oferi concediu plătit pentru această activitate.
Este important de menționat că există sancțiuni semnificative pentru cei care nu se prezintă la exerciții.
Conform unui comunicat, exercițiul de antrenament destinat evaluării rezervei (MOBEX BZ-IL 24) este planificat și organizat pe timp de pace.
De asemenea, exercițiile nu sunt influențate în niciun fel de situația de securitate din apropierea României, iar autoritățile subliniază că nu există motive de îngrijorare.
Cele două Centre Militare Județene au clarificat că sunt chemați doar cetățenii care au efectuat serviciul militar și care dețin grad militar în rezervă. Astfel, nu sunt convocați cetățenii încorporabili care nu au îndeplinit stagiul militar. Mai multe puteți afla aici.