MApN a condamnat atacurile executate, în cursul nopţii trecute, de către Rusia împotriva unor obiective civile din porturile ucrainene de la Dunăre. Potrivit sursei, nu au fost ameninţări militare directe la adresa teritoriului românesc.
Atacurile cu drone nu au vizat teritoriul României
MApN (Ministerul Apărării Naţionale) consideră atacurile cu drone executate, în cursul nopţii trecute, de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă drept nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar.
”Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat în timp real (…) situaţia din spaţiul aerian din proximitatea României, pe timpul atacurilor ruseşti. Din informaţiile obţinute (…) nu au rezultat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional. Sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forţele Federaţiei Ruse”, transmite MApN.
Au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare, conform cu procedurile stabilite la nivelul MApN.
”Ministerul Apărării Naţionale continuă să aplice măsuri de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian. Și de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, conform planurilor naţionale şi aliate”, precizează instituţia.
Odobescu a discutat cu Blinken
Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, o discuţie telefonică. Cei doi au discutat la iniţiativa părţii americane, privind implicaţiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.
Oficialul american a evidenţiat solidaritatea cu România. El a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei. Blinken a evidențiat măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. Odobescu a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi Aliaţilor cu România. Ea a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune în atenţia NATO.
”(…) Au avut (…) o discuţie telefonică, la iniţiativa părţii americane, privind implicaţiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. Şefa diplomaţiei române a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA și Aliaţilor cu România. Și a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune în atenţia NATO”, a transmis MAE.
Au vorbit despre agenda curentă NATO
Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat Blinken au vorbit despre importanţa continuării discuţiilor pe teme de securitate şi în ceea ce priveşte agenda curentă a NATO.
”Cei doi demnitari au reliefat nivelul excelent al cooperării bilaterale şi interesul comun (…), cu accent pe colaborarea în domeniul energiei”, arată ministerul.
Potrivit MAE, Secretarul de stat al SUA a evidenţiat solidaritatea cu România şi a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum şi pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României şi a apreciat interesul şi implicarea României pentru identificarea unor soluţii eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană şi Ucraina.
”Totodată, a felicitat România pentru organizarea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanţi şi asociaţi şi urmăreşte creşterea conectivităţii cu includerea Republicii Moldova şi a Ucrainei. Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare”, mai anunţă Ministerul Afacerilor Externe