Se schimbă regulile privind statutul rezerviștilor voluntari! Ministerul Apărării Naționale a făcut o serie de modificări în acest sens. Despre ce este vorba mai exact?
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat o serie de modificări importante în privința selecției candidaților pentru a deveni rezerviști voluntari în armata Română. Aceste schimbări au fost făcute pentru a reflecta noile cerințe ale legislației privind statutul rezerviștilor voluntari, fiind în vigoare începând de luni, 16 octombrie 2023.
Astfel, prin Ordinul M.238/2023 al MApN se modifică Ordinul M.25/2017, ce conține normele Legii nr. 270/2015 privind statutul rezerviștilor voluntari.
Se schimbă cerințele pentru candidații rezerviști
Conform noilor reglementări, cei care doresc să devină rezerviști voluntari trebuie să îndeplinească mai multe criterii specifice, cum ar fi deținerea unui grad corespunzător funcției pe care urmează să o încadreze sau a unui grad inferior cu cel mult două trepte, în situația în care fac parte din aceeași categorie de personal militar.
Alte cerințe includ nivelul de studii corespunzător categoriei de personal militar din care fac parte, deținerea unor atestate/diplome de absolvire sau certificate de calificare profesională necesare exercitării profesiei specifice funcției. De asemenea, vârsta limitată înainte de data depunerii cererii de înscriere este de 55 de ani.
În ceea ce privește candidații care doresc să devină ofițeri rezerviști voluntari, aceștia trebuie să fie absolvenți cu diplomă a studiilor universitare de licență sau de master în instituții de învățământ superior acreditate, în specializări corespunzătoare armelor/serviciilor sau specialităților militare ale acestora.
De asemenea, acești candidați trebuie să îndeplinească cerințele de vârstă, fiind necesar să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
Candidații vor trebui să treacă mai multe tipuri de probe
De menționat că, a fost eliminată condiția privind deținerea unor „documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă Română – numai candidații care optează pentru funcții prevăzute cu arma «aviație», specialitățile militare «pilot pe aeronave cu motoare clasice (piston)» și «pilot pe aeronave cu motoare reactive»”.
Selecția candidaților rezerviști va implica și mai multe tipuri de probe, inclusiv probe psihologice, probe fizice, examinare medicală și, dacă este cazul, examinarea medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale. Probele vor fi efectuate în ordinea specificată, permițând astfel o evaluare completă a candidaților.
În plus, pentru decontarea cheltuielilor, ordinele de deplasare trebuie să conțină data, care trebuie să fie cu cel mult 24 de ore înainte de aceea înscrisă în ordinul de chemare.