Ministerul Apărării infirmă alte cazuri de aeronave ucrainene pe teritoriul României, în afară de cazul semnalat la Bacău. Astfel, MApN infirmă informațiile apărute în presă de aeronave la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara.

„Circulă deja în spațiul media informații nereale cu privire la alte aeronave ucrainene aflate în România, în afara celei de la Bacău, despre care v-am informat deja.

NU CONFIRMĂM niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi. Deci: NU CONFIRMĂM cazurile semnalate la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara. Vă adresez rugămintea să rămânem pe sursele oficiale și să verificați cu noi informațiile care ajung la dumneavoastră din alte surse”, transmite MApN.

Un avion ucrainean, interceptat de Forțelor Aeriene Române

Amintim că, joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.

În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.

Iohannis a convocat CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Şedinţa CSAT va avea loc joi, la ora 11,00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă.

Joi dimineaţă, Klaus Iohannis a condamnat „în cei mai fermi termeni” agresiunea armată a Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că România, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relaţiilor internaţionale şi însăşi ordinea actuală de drept internaţional.

„România atrage atenţia că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii săi din cadrul NATO şi UE, România va impune măsuri ferme şi substanţiale de răspuns”, a precizat Administraţia Prezidenţială.