Ministerul Apărării Naționale (MApN) a oferit explicații cu privire la situația sistemului radar instalat la UM 01803L Cârcea, județul Dolj. Potrivit autorităților, informațiile apărute recent în public reprezintă speculații care nu au legătură cu realitatea.

„Informațiile apărute în spațiul public care acreditează ideea că Ministerul Apărării Naționale intenționează sau ar fi luat în discuție relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparținând SC LIDL România SCS, reprezintă speculații care nu au legătură cu realitatea.

Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situație au fost și vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal și au ca unic obiectiv asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeași locație de dispunere. Precizăm, de asemenea, că, în urma demersurilor MApN de sistare a lucrărilor de construcție, stadiul actual al lucrărilor la obiectivul industrial în discuție nu afectează în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, sistemul radar funcționând în prezent în parametri normali”, a transmis MApN într-un comunicat.

MApN nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare

De asemenea, MApN subliniază că „nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, așa cum prevede legislația în vigoare”.

Personalul unității militare a întreprins demersuri legale de pe 24 ianuarie, imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcție. Pe 26 ianuarie, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale Consiliul Județean Dolj, Primăria Cârcea și compania cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcției, până la obținerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unității militare, în zona de protecție instituită pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unității militare.

Mai apoi, pe 2 februarie, compania a informat unitatea militară cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare. La acest stadiu al construcției obiectivului industrial, radarul funcționează în limitele normale, conform informațiilor oferite de reprezentanții MApN.

Totodată, Direcția Generală Juridică din Ministerul Apărării Naționale a inițiat demersurile pentru formularea unor acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție.

Specialiștii au stabilit că pentru funcționarea în condiții optime a radarului există două variante. Prima vizează desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanță, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură.

A doua presupune realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a radarului, pe cheltuiala agentului economic și cu participarea unui operator agreat de furnizorul sistemului radar și de agenția NATO specializată.

„În acest sens, a fost emis, la 12 iulie, ordinul ministrului apărării naționale nr. 106 din 2022, prin care a fost delegată competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere în vederea încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022”, a mai spus MApN.