Ce au primit românii ordin de mobilizare la război? MApN a explicat tot
Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a explicat luni de ce au fost trimise ordinele de mobilizare la război. Potrivit spuselor sale, ordinele de mobilizare la război sunt semnate de comandanții centrelor militare din România. Prin ele, li se cere rezerviștilor să se prezinte în maximum opt ore la cazărmile militare, însă numai în caz de asediu sau de război.
„O singură precizare trebuie făcută. Trebuie să se prezinte la cazarmă doar în situația decretării sau instituirii stării de mobilizare de asediu sau de război. Astfel de documente au toți rezerviștii care sunt prinși în rezerva de mobilizare, rezerva operațională a Armatei României în statele de mobilizare ale unităților militare și le au atașate la livretul militar.
Probabil că domnul avocat (n.r. Aurel Moldovan) nu a fost până acum prins în statul de organizare al unei unități care își completează efectivele la război. Chiar dumnealui a spus că prima dată a primit o convocare, să-i spunem, un ordin de chemare la centrul militar, iar acolo i s-a înmânat acest ordin de mobilizare pentru care a semnat de primire.
El se activează doar în situația în care se va declara starea de mobilizare sau starea de asediu sau stare de război, situație în care este nevoie de mobilizare a armatei”, a declarat, luni seară, Constantin Spînu, în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3.
Referitor la Aurel Moldovan, amintim faptul că acesta a primit și el un ordin de mobilizare, povestind cât de șocat a fost la vederea acelui act.
Rezerviștii au primit ordin de mobilizare la război
„Am primit săptămâna trecută un ordin de restabilire a datelor personale privind stagiu militar. Astăzi în schimb, am primit acest ordin de chemare sau mobilizare la război a tuturor rezerviștilor. Eu, cum sunt rezervist și sunt locotenent în rezervă, vă dați seama că am rămas șocat, știind că mă duc cu un lucru şi mă trezesc cu altceva”, a povestit luni Aurel Moldovan.
Potrivit sursei citate anterior, avocatului i s-a cerut să spună ce număr poartă la pantofi, la chipiu, la talie, lucruri care duc „spre o suspiciune rezonabilă că ne pregătim de un război împotriva voinței noastre”. Revoltat, el şi-a clamat dreptul de a avea suspiciuni cu privire la ceea ce se întâmplă în Consiliul Suprem de Apărare a României.
„Din moment ce se cheamă și se mobilizează în vederea unui război, înseamnă că lucrurile sunt mult mai clare decât se spun pe micul ecran sau ar fi trebuit președintele țării, să ne anunțe cumva, să știm și noi la ce ne așteptăm.
Vă dați seama că sunt tineri care nu au făcut armata. Cum poți să îi iei la război în condițiile în care nu știu să ţină o armă în mâna? (…) Este clar că se pregătește ceva”, a adăugat Aurel Moldovan.