Clienţii speriaţi că Prima Casă s-ar putea termina în acest an au dat năvală la credite, deşi autorităţile au anunţat că vor continua să sprijine programul. 12 bănci au terminat plafonul. Acum băncile trebuie să reanalizeze toate dosarele pe euro care nu au mai prins plafon şi vor avea o mulţime de clienţi care nu se mai califică pe lei şi astfel vor pierde sume importante de bani daţi ca avans. Oare îi va compensa guvernul pe aceşti contribuabili care nu au vrut decât să acceseze un credit ipotecar cu garanţia statului, dar statul a schimbat regula în timpul jocului?
"Nu este doar o intenţie, este o certitudine. Creditele prin Prima Casă se vor da doar în lei. Garanţiile se vor acorda în lei, toate referinţele sunt pe lei", a declarat Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM.
Până acum creditele în euro prin Prima Casă prevedeau un cost format din dobândă de referinţă (Euribor la 3 luni, de exemplu, ) plus marjă de maximum 4%. În acest fel, costul la creditele în euro fără comisionul către FNGCIMM era undeva la 4,2%.
Costul la creditele în lei era format din dobândă de referinţă (Robor la 3 luni, de exemplu) plus marjă de maximum 2,5%. Adică, mergând pe Robor la 3 luni, care acum e de 4,5%, costul pe lei era de maximum 7%, fără comisionul de la FNGCIMM.
Dacă o rată la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, acordat în euro, era de circa 245 euro, o rată la un credit similar acordat în lei era 333 euro echivalent, adică cu 36% mai mare! Din acest punct de vedere, este foarte simplu ce impact va avea noua modificare de la Prima Casă asupra cererii solvabile. Trebuie să vă gândiţi că maximum 7% din clienţi alegeau să se împrumute în lei.
UPDATE:

Guvernul intenţionează să suplimenteze plafonul pentru programul Prima casă cu un miliard de lei. 300 de milioane de lei din suma de un miliard vor fi direcţionate către achiziţia de locuinţe construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), se arată într-un proiect de hotârăre lansat în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor Publice.

Click pentru a descărca proiectul de HG
  DESCARCĂ AICI NOTA DE FUNDAMENTARE

"Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima Casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013. Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 119/2010", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cu toate că în urmă cu patru săptămâni reprezentanţii Finanţelor declarau în exclusivitate pentru Capital că monitorizează atent programul Prima Casă şi sunt pregătiţi să intervină rapid cu sume suplimentare astfel încât creditarea să nu se întrerupă, ritmul de accesare a garanţiilor a crescut peste orice aşteptări, din cauza clienţilor panicaţi că acum au ultima şansă să ia un credit ipotecar cu avans de doar 5% şi la cele mai mici costuri.
Practic, ritmul de acordare a crescut de peste două ori în mai puţin de o lună, reprezentanţii FNGCIMM  declarând pentru Capital că numărul dosarelor primite de la bănci a sărit de la 80-90/zi, la 160-180/zi, în condiţiile în care multe bănci deja epuizau plafonul disponibil.
Capital a făcut un tur al celor 16 bănci înscrise în actuala fază a programului şi a observat cum numărul băncilor care mai primeau dosare de la clienţi scădea de la o zi la alta. Dacă acum o lună majoritatea băncilor înscrise în program încă primeau dosare, la începutul săptămânii trecute numărul acestora a scăzut la doar şase: BRD, BCR, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank şi Intesa Sanpaolo. Până joi, numărul băncilor care mai acceptau dosare scăzuse la patru, după ce Intesa şi CEC Bank au anunţat terminarea garanţiilor.
La Raiffeisen, Piraeus, Bancpost şi Credit Agricole aflăm că de circa două săptămâni nu se mai primesc dosare. Cei de la Millennium ne spun că de aproape o lună nu mai acceptă dosare la Prima Casă, iar cei de la Leumi de trei spătămâni. Şi de la Alpha Bank află „că nu mai sunt fonduri momentan“, iar de la OTP ni se spune că plafonul a fost epuizat de foarte mult timp, din martie. Cei de la UniCredit ne spun că au epuizat plafonul din ianuarie, iar cei de la RIB spun că nu ştiu să fi avut plafon în actuala fază.
Cei de la Raiffeisen, Bancpost şi Millennium se oferă rapid să ne prezinte creditele ipotecare standard. Poate nu s-ar fi ajuns la acest blocaj de moment dacă clienţii nu se panicau şi dacă vizita FMI-ului nu pica exact în această perioadă. Discuţiile cu reprezentanţii FMI în vederea încheierii unui nou acord preventiv se vor încheia miercuri 31 iulie, care este totodată şi cel mai optimist termen pentru apobarea suplimentării plafonului la Prima Casă în cadrul şedinţei de guvern, când se va discuta şi de rectificarea bugetară.
„În funcţie de ceea ce agreăm în linii mari cu FMI vom lua şi măsurile viitoare, printre care şi alocarea unui plafon suplimentar la Prima Casă. Programul are susţinere din partea Ministerului de Finanţe, sunt avute în vedere de principiu garanţii suplimentare suficiente pentru acest an, dar şi alocarea unui plafon important pentru 2014. Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem aprobat de guvern un plafon suplimentar astfel încât băncile care au terminat deja garanţiile să reînceapă să primească dosare“, au declarat reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. Potrivit surselor, guvernul ar putea majora plafonul la Prima Casă cu 250-300 milioane euro în acest an şi se are în vedere un plafon de 500 milioane euro pentru 2014. Aceste sume ar putea ajunge pentru peste 40.000 credite, în valoare de 1,6 miliarde euro.
Cine merge mai departe
Dintre cele 16 bănci înscrise în program, 13 sunt interesate să să continue să acorde credite cu 50% garanţia statului. Doar trei dintre acestea (UniCredit, OTP şi RIB) sunt sub semnul întrebării dacă vor continua, niciuna din ele nefiind însă prea activă în cadrul programului.
Din cele circa 17.000 credite acordate în 2013 prin Prima Casă, circa 7% au fost în lei, iar per ansamblul celor 98.000 credite acordate de la început ponderea finanţărilor în lei este de 3%. Judeţele fruntaşe sunt Bucureşti cu 29%, Cluj cu 7,3%, Ilfov cu 7%, Timiş cu 5,9%, iar Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi cu 3%-5% din total. Ca destinaţie, 51% din credite au mers către 2 camere, 29% către 3 camere şi 12% către garsoniere.

620 milioane euro reprezintă finanţările acordate în 2013 până în prezent prin Prima Casă, pentru circa 17.000 credite
3,8  miliarde euro este nivelul la care au ajuns finanţările prin Prima Casă, fiind acordate aproape 98.000 credite