«Guten Tag. Nicht sprechen jetz. Ich haben eine press-conference». Dar nici nu apucă să încheie conversația, că telefonul sună din nou. „Astăzi trimitem camioanele, așa că cel târziu mâine primiți marfa“. După care se întoarce către noi și ne explică: „Șoferii sunt o problemă. Fură, fac taxi cu mașina de serviciu, vând combustibilul.
Nu toți, dar marea majoritate. De aceea am externalizat acest serviciu“. Și iar sună telefonul. De data aceasta patronul Adeplast încheie rapid conversația. „Haideți să vă arăt noua fabrică. În patru luni construcția a fost gata, iar de șapte zile suntem în probe.
Este cea mai modernă fabrică de polistiren din această parte a Europei. Și este vorba de o investiție 100% românească“, spune cu mândrie Marcel Bărbuț. Terenul și construcția fabricii l-au costat circa patru milioane de euro. Nu a făcut credit, suma provenind din resursele proprii ale Adeplast. Nici la fonduri europene nu a vrut să apeleze.
„Nu mai vreau să pierd timp. Am mai depus un proiect asemănător pentru a obține finanțare nerambursabilă, dar nu am reușit. Probabil că nu am apelat la firma de consultanță care trebuia“, spune Bărbuț. Cum a făcut primul milion? Nu-și mai amintește. Spune doar că a prins ceva cheag prin anii ‘90, când a lucrat în Austria la o firmă de construcții.
Investiții ieftine pe timp de criză
De ce a investit milioane de euro într-o perioadă în care alții își restrâng activitatea? „E cel mai bun moment să te dezvolți. Este mai ieftin în timp de criză. În plus, muști din piața concurenței. Niciunul dintre competitorii noștri nu a investit, în vreme ce noi am achiziționat ultimele tehnologii“.
Și arată spre hala de producție, unde se află utilajele abia aduse din Italia și Austria și care sunt dirijate de numai șase angajați. Face rapid și un calcul: un angajat produce pe oră 20 mc de polistiren, care valorează 460 de euro. Iar, în fabrica lui Bărbuț salariile încep de la 1.500 de lei/lună. Separat, toți angajații primesc bonuri de masă și prime, de Paşte și de Crăciun. În plus, dacă au realizări deosebite, patronul îi premiază.
Alături de utilajele care sunt în continuă mișcare se află blocuri imense din polistiren care așteaptă să fie tăiate, iar în încăperea învecinată sunt cele pregătite să fie livrate. „Avem peste 173 de camioane de încărcat și nu mai putem onora toate comenzile. De multe ori ne vedem nevoiți să amânăm și șapte zile livrările“, spune omul de afaceri, arătând spre blocurile albe de polistiren.
Parteneriat cu CEC Bank
Recent, Adeplast a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru izolarea blocurilor. Astfel, banca urmează să acorde credite cu dobândă subvenționată pentru asociațiile interesate să efectueze astfel de lucrări, acestea trebuind să acopere, din fonduri proprii, doar o treime din valoarea lucrării, în timp ce Adeplast va furniza materialele necesare. „Este o piață imensă, de sute de milioane de euro. De acum încolo, locuințele nu se vor mai putea vinde fără certificat energetic. Ca să nu mai vorbim de faptul că izolarea termică reduce considerabil factura la întreținere“, spune Bărbuț.
În ceea ce privește anul 2012, Bărbuț este convins că va fi un boom pentru producătorii de finisaje. Însă pentru Adeplast cel mai bun an rămâne tot 2010, când, în plină criză, cifra de afaceri ca crescut cu 11 procente față de anul anterior.
35% este cota de piață a Adeplast în ceea ce privește adezivii pentru polistiren, iar 20% este cota de piață pentru mortare uscate
30-33 milioane de euro reprezintă averea estimată a lui Marcel Bărbuţ, valoare cu care ocupa anul trecut poziţia 205 din Top 300 Capital
Suntem în discuții pentru atragerea unor investitori, astfel încât firma să nu aibă un grad de îndatorare ridicat, fie să fim listați la bursă, fie să intervină un fond de investiții. Marcel Bărbuț, patron Adeplast
Idei de afaceri
– Plan de Investiții. Va construi în Moldova alte două fabrici, una de polistiren, și alta de adezivi. Prima va fi o copie a celei recent deschise la Ploiești, investiția ridicându-se la aproximativ trei milioane de euro. Cea de-a doua va semăna cu fabrica din Oradea și va necesita o investiție de circa șapte milioane de euro. Aceasta va avea o capacitate de 250.000 de tone pe an, va fi construită în același loc cu cea de polistiren și va începe producția la mijlocul anului viitor.
– Energie verde. Pentru a reduce factura la energie, fabricile sale vor fi dotate în viitorul apropiat cu panouri fotovoltaice. O companie străină a evaluat recent posibilitatea de a instala aceste panouri la fabricile Adeplast.
– Stimularea exportului. În timp ce noille fabrici din zona Moldovei vor deservi atât nord-estul României, cât și Republica Moldova și Ucraina, Adeplast este decisă să pornească ofensiva la export, cu focus pe Ungaria.