Marcel Boloș a anunțat că „taxa pe soare” nu va fi impusă: Ar inhiba apetitul celor interesați de investiții în acest domeniu

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bioloș, a anunțat luni, 5 decembrie 2022, că „taxa pe soare”, care vizează proiectele din domeniul energiei regenerabile, nu se va impune pentru a nu „inhiba apetitul celor interesați de investiții în acest domeniu”.

Marcel Boloș a anunțat că „taxa pe soare” nu va fi impusă

În cadrul unui interviu, Marcel Boloș a fost întrebat despre ordonanța de urgență, inițiată de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, publicată deja în Monitorul Oficial, prin care firmele românești care investesc în panouri fotovoltaice vor fi supuse unor taxe.

La această întrebare, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a răspuns: „Aici, această taxă pentru resurse regenerabile mă gândesc că o are în vedere pe termen lung, pentru că altfel ar fi o taxă prohibitivă pentru proiectele – toate – pe care le implementează fie prosumatorii persoane fizice, fie prosumatorii persoane juridic.

Eu cred că această taxă își poate avea rostul, dar poate peste următorii cinci ani, când piața s-a așezat și e un mediu mai stabil pentru așa ceva. Dar nu cred că se poate pune problema acum pentru o taxă pe resursele regenerabile pentru că ar fi prohibitivă și ar inhiba apetitul celor interesați de investiții în acest domeniu.”, relatează StartUpCafe.

Ministerul Energiei a oferit explicații despre „taxa pe soare”

Declarația sa vine la scurt timp după ce Uniunea Salvați România (USR) a acuzat Guvernul de la București că va impune o „taxă pe soare” persoanelor juridice și persoanelor fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice pentru a produce energie. Ministerul Energiei a anunțat, însă, că o eventuală taxă s-ar putea aplica abia în 2026 și doar în anumite condiții. Ministerul Energeiei a invocat o directivă europeană care ar obliga Guvernul de la București să instituie această taxă, dar a precizat că și europene au în vedere să schimbe directiva respectivă ca să elimine viitoarea taxă, în cadrul pachetului de măsuri Fit for 55, prin acre se încurajează investițiile în energie verde.

Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului European din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, transmite ministerul. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare si reamintim ca prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanța ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponential in cursul anului 2022.

„Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe în anumite condiții pentru prosumatori, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanță.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe cazuri”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Energiei.