Marcel Boloş a declarat joi, 21 septembrie, că proprietarii de hoteluri şi restaurante sunt „cei mai răsfăţaţi” după noile măsuri fiscale. Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Finanţelor, aceștia vor avea în continuare TVA de 9%, au vouchere de vacanţă şi sistemul de impozitare de la microîntreprinderi cu 3%.
„Taxa pe bănci este exclus să genereze o majorare a costului ratelor oamenilor la bănci. Ar fi o nebunie acest lucru. Impactul bugetar suplimentar pe care îl au băncile este unul care nu generează astfel de situaţii, 336 milioane de lei de la bănci suplimentar, de la 41 de bănci. Am discutat zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus domnul ministru puteaţi să ne puneţi şi 3%, fiindcă suportam acest lucru din solidaritate faţă de situaţia dificilă prin care trece România”, a declarat Marcel Boloş la Antena 3.
Marcel Boloş a venit cu asigurări pentru români
De asemenea, ministrul a subliniat că măsurile fiscal-bugetare nu vor avea impact asupra vieţii românilor.
„Îi asigur sută la sută că nu aceasta va fi cauza unor eventuale creşteri ale ratelor bancare şi nu vor avea de suferit de pe urma acestor măsuri fiscal bugetare. Scenariile acestea apocaliptice nu cred că sunt de bun augur pentru întreaga populaţie, pentru că nu au aceste măsuri fiscal-bugetare impact asupra consumului de bază şi asupra vieţii românilor în viaţa de zi cu zi. Sigur, sunt creşteri de TVA, dar sunt pentru acele produse şi activităţi impozabile, care nu fac parte din traiul zilnic. Am fost foarte atenţi ca oamenii să fie protejaţi şi, de asemenea, investiţiile mediului de afaceri să fie protejate, pentru că din celebra taxă de 1% din cifra de afaceri am depus investiţiile. Aceasta este situaţia pe care o avem acum şi încercarea noastră este ca să protejăm oamenii şi mediul de afaceri”, a mai spus Marcel Boloş.
Acesta a fost întrebat și ce se întâmplă cu cei care deţin hoteluri şi restaurante.
„Cei care au hoteluri şi restaurante sunt în continuare aproape cei mai răsfăţaţi, pentru că au 9% Taxa pe Valoarea Adăugată, au în continuare voucherele de vacanţă, un miliard 800 de milioane de lei. Au, de asemenea, sistemul de impozitare de la microintreprinderi cu 3%, deci sunt în continuare cu facilităţi create de către Guvernul României într-o perioadă în care alţii sunt invidioşi pe aceste tipuri de facilităţi fiscale de care beneficiază. Nu de dragul luării acestor măsuri fiscale facem acest lucru, ci datorită acestor angajamente, pentru a nu periclita dezvoltarea României”, a răspuns Boloş.
Creditele românilor nu vor fi mai scumpe după impozitul de 1% pe cifra de afaceri a băncilor
Ministrul a subliniat anterior că românii nu trebuie să-și facă griji, deoarece creditele nu vor fi mai scumpe după impozitul de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.
Marcel Boloș a precizat că impozitul acesta va aduce, în total, 336 de milioane de lei. Declarația a fost făcută în cadrul unei briefing de presă de la Palatul Victoria.
El a mai precizat că impozitul de 1% a fost stabilit împreună cu reprezentanții băncilor. De altfel, ministrul a mai spus că băncile ar fi putut suporta și un impozit de 3%. El a aflat această informație de la un director de bancă.
Marcel Boloș a spus că „sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc”.