Unul dintre cele mai importante jaloane în discuție se referă la pensiile speciale, spune Marcel Boloș. În acest sens, autoritățile române așteaptă două decizii cruciale din partea Curții Constituționale.

Marcel Boloș a vorbit despre vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie

Prima, programată pentru 4 februarie, vizează pensiile militarilor, iar cea de-a doua privește impozitarea cu 20% a pensiilor speciale, care a fost deja declarată neconstituțională. Aceste decizii urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, după care se așteaptă o reacție formală din partea Comisiei Europene.

Ministerul Energiei se confruntă cu dificultăți legate de numirea membrilor în consiliile de administrație ale trei companii. În absența acestor numiri, Comisia Europeană a suspendat 400 de milioane de euro. Autoritățile discută soluții pentru deblocarea situației și pentru a demonstra că jaloanele din cererea de plată sunt îndeplinite.

Totodată, Boloș a precizat că termenul de șase luni în care trebuie adresate observațiile Comisiei Europene încă nu a început să curgă. Aceasta se va întâmpla doar după ce Comisia va emite o scrisoare oficială, probabil ulterior deciziei Curții Constituționale din 4 februarie.

„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată nr. 3 o serie de jaloane faţă de care Comisia nu a validat, nu au fost îndeplinite.

Aici, unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că, pe de-o parte, aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pe data de 4 februarie, în ceea ce priveşte pensiile militarilor şi, pe de altă parte, avem pronunţarea care deja Curtea Constituţională a avut-o, pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale şi, desigur, de aici neconstituţionalitatea acestei decizii.

Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitor Oficial şi aşteptăm şi vizita Comisiei Europene, anunţată pentru perioada 10 februarie-14 februarie”, a spus Boloş la Antena 3.

PNRR
SURSA FOTO: Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul a subliniat importanța finalizării jaloanelor pentru evitarea pierderilor financiare semnificative

Ministrul a subliniat importanța finalizării jaloanelor pentru evitarea pierderilor financiare semnificative. România are de încasat aproximativ 20 de miliarde de euro din cele 29 de miliarde alocate prin PNRR, sumă ce trebuie absorbită până la 31 august 2027. Ministrul a descris acest interval de timp drept extrem de scurt, având în vedere amploarea investițiilor asumate de România.

„Acolo, din ce avem ca şi numiri în consiliile de administraţie pentru 3 companii, astăzi Comisia Europeană a reţinut şi a suspendat 400 de milioane de euro, pentru neîndeplinirea acestui jalon şi de aceea, în această perioadă discutăm inclusiv la nivel de guvern, pentru a găsi o soluţie astfel încât aceste numiri să fie deblocate şi cumva să reuşim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite”, a mai spus ministrul.

În contextul implementării PNRR, renegocierea planului este un alt punct esențial. România și-a stabilit termenul de 31 martie 2025 pentru depunerea oficială a modificărilor. Vizita Comisiei Europene va fi crucială nu doar pentru clarificările legate de cererea de plată numărul 3, ci și pentru evaluarea generală a progresului și a conformității cu jaloanele stabilite.

„Este anul în care aşteptăm ca banii din PNRR să intre în vistieria României, ţinând cont că mai avem 20 de miliarde de euro de încasat de la Comisia Europeană din cele 29 de miliarde care ne-au fost alocate.

Deci, 20 de miliarde până pe data de 31 august 2027 e un timpul extrem de scurt şi o valoare enormă pentru România şi pentru investiţiile la care ne-am asumat în cadrul PNRR”, a completat acesta.

Marcel Boloș a avertizat că, în funcție de concluziile Comisiei Europene, o parte din fondurile asociate cererii de plată ar putea rămâne suspendate, urmând ca termenul de șase luni pentru soluționarea problemelor identificate să înceapă odată cu primirea scrisorii oficiale.