,,Salvăm proiecte de investiții de 10 miliarde de euro”
Marcel Boloș anunță că în cadrul vizitei la Bruxelles are discuții despre investițiile strategice.
,,Dragilor, zilele acestea sunt într-o vizită de lucru la Bruxelles pentru discuții despre investițiile strategice care se desfășoară în acest moment în România. Peste tot pe unde am fost prin țară am primit de la primari întrebarea „ce facem cu proiectele pe care nu le putem termina?”
Ei bine, am agreat astăzi cu
European Commission cadrul pentru continuarea proiectelor în programele cu finanțare din fonduri europene 2021-2027, iar în scurt timp va ajunge în
Guvernul României un OUG în acest sens
”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene subliniază că nu se vor bloca proiectele de infrastructură.
,,Practic, ne asigurăm că nu se vor bloca proiectele de infrastructura de transport (cum ar fi Sibiu-Pitești), infrastructura de apă-canalizare, infrastructura locală și județeană de transport, proiectele de investiții în domeniul mobilității urbane, dar și proiectele din domeniul investițiilor în sănătate și infrastructura educațională”, a subliniat ministrul.
Boloș: Nu vom întrerupe fluxurile financiare și decontările aferente proiectelor
,,Beneficiarii publici vor avea asigurat, prin grija noastră, cadrul de programare necesar, lucru care o să fie operaționalizat printr-o serie de modificări ale programelor 2021-2027. Deci nu vom întrerupe fluxurile financiare și decontările aferente proiectelor acestora pe parcursul tranziție de la o perioadă de programare la alta.
Nu vreau să închei fără să aduc mulțumiri speciale doamnei comisar Elisa Ferreira pentru grija pe care o acordă marilor proiecte de investiții ale României”, a transmis Boloș pe Facebook.
În cadrul vizitei, ministrul va deschide subiectul privind renunţarea la procentul de 9,4% din
PIB, limita maximă a plafonului de pensii. Acest plafon reprezintă principalul impediment pentru care nu se puteau majora
pensiile.
MIPE anunţă că a solicitat coordonatorilor de reforme şi investiţii (CRI) să identifice în cadrul componentelor gestionate măsurile, respectiv jaloane şi ţinte care nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanţe obiective şi să furnizeze, după caz, justificările necesare.
Despre negocierea procentului de 9,4% din PIB, limita maximă a plafonului de pensii
”Printre solicitările transmise s-au evidenţiat o serie de modificări de substanţă ale măsurilor incluse în plan cu impact direct asupra descrierii din CID, precum şi asupra mecanismului de implementare, precum înlocuirea liniei de Metrou 4 cu linia de Metrou 6, înlocuirea descrierii din CID prin eliminarea procentului de 9,4% din PIB şi înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB şi modificarea indicatorilor cantitativi aferenţi ţintelor, precum şi posibilitatea solicitării de fonduri suplimentare pentru a acoperi necesarul de finanţare ca urmare a creşterii preţurilor”, arată MIPE.