Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, s-a întâlnit cu Antonella Bassani, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, pentru a discuta despre reformele sistemului fiscal și progresele înregistrate. Cei doi oficiali au semnat, de asemenea, un amendament pentru acordurile de împrumut ale României.
Ministrul Finanțelor discuții cu Banca Mondială despre reformele și proiectele de investiții
Joi, Ministerul Finanțelor a transmis într-un comunicat de presă că astăzi ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu doamna Antonella Bassani, Vicepreședinta pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre progresele și prioritățile în materie de reforme structurale, reforma sistemului fiscal și proiectele strategice de investiții implementate de România.
De asemenea, a fost semnat un Amendament la acordurile de împrumut aflate în portofoliu, prin care să poată utiliza, în cazul apariției unei crize sau dezastru, instrumentul Rapid Response Option (RRO), ce permite accesarea a până la 10% din suma totală netrasă din împrumuturile BIRD aflate în implementare la data respectivă.
”Astăzi, ministrul Finanţelor a avut o întâlnire cu doamna Antonella Bassani, Vicepreşedinta pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, în cadrul căreia s-a discutat despre progresele şi priorităţile în materie de reforme structurale, reforma sistemului fiscal şi proiectele strategice de investiţii implementate de România.
Cu ocazia acestei întâlniri a fost semnat un Amendament la acordurile de împrumut aflate în portofoliu în baza căruia să poată utiliza, în cazul apariţiei unei crize/dezastru, instrumentul Rapid Response Option (RRO) – Opţiune de Răspuns Rapid, care presupune accesarea a pânã la 10% din suma totalã netrasã din împrumuturile BIRD aflate în implementare la data respectivă”, a transmis, joi, Ministerul Finanţelor, într-un comunicat de presă.
Ministrul Marcel Boloș a comunicat într-o postare pe platforma Facebook că semnarea amendamentului reprezintă o etapă crucială în implementarea unui mecanism eficient de răspuns rapid în fața situațiilor de urgență.
Dezvoltare durabilă și gestionarea eficientă a crizelor
Aceasta va facilita o gestionare mai eficientă a provocărilor imprevizibile și va contribui la protejarea cetățenilor.
”Un pas important în asigurarea unui mecanism de răspuns rapid şi eficient în situaţii de urgenţă, care ne va permite să gestionăm mai bine provocările neprevăzute şi să protejăm cetăţenii”, a transmis Boloș.
Ministrul a menționat că portofoliul actual al împrumuturilor acordate României de BIRD include 13 împrumuturi pentru investiții sectoriale în valoare de 1,2 miliarde euro.
El a exprimat aprecierea față de doamna Bassani pentru sprijinul acordat României și pentru deschiderea în colaborarea cu Banca Mondială.
Ministrul a subliniat că această colaborare este crucială pentru implementarea reformelor necesare și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
”Portofoliul actual al împrumuturilor acordate României de BIRD cuprinde 13 împrumuturi pentru investiţii sectoriale în valoare de 1,2 miliarde euro. Îi mulţumesc doamnei Bassani pentru deschiderea şi sprijinul acordat României. Colaborarea noastră cu Banca Mondială este esenţială pentru implementarea reformelor necesare şi pentru atingerea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă” a mai scris ministrul.
Ministrul Marcel Boloș a subliniat că din perspectiva veniturilor bugetare se recunoaște importanța reformei Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) prin digitalizare.
El a exprimat încrederea că acest proces în desfășurare va îndeplini obiectivele stabilite, inclusiv colectarea mai eficientă a veniturilor.
Transformarea digitală și îmbunătățirea proceselor interne ale ANAF sunt principiile pe care le urmărește, având în vedere necesitatea consolidării respectării obligațiilor fiscale și a colectării impozitelor.
Ministrul a evidențiat că pentru atingerea echilibrului bugetar sunt necesare eforturi coordonate, inclusiv în domeniul politicii fiscale, consolidarea capacității de colectare a veniturilor, sprijinirea financiară a mediului de afaceri și gestionarea cheltuielilor publice.