Ajustarea pensiilor și salariilor profesorilor sunt prioritare

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că bugetul pentru 2024 va cuprinde cheltuielile necesare pentru ajustarea pensiilor cu inflația și recalcularea acestora din septembrie. Acest lucru asigură finanțarea necesară pentru majorările prevăzute.

Ministrul Finanțelor a precizat că prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile. Este vorba atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget.

„Banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024”, a transmis Boloș.

De asemenea, ministrul a menționat că se vor lua decizii finale privind ajustarea și indexare pentru salariile profesorilor, în urma revendicărilor acestora pentru majorări salariale.

Marcel Boloș a spus că s-a discutat despre drepturile profesorilor şi ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat. Urmează să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare.

„Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a precizat Boloș, după şedinţa grupului parlamentar al PNL.

Întrebat de câţi bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din educaţie, Boloş a spus că este vorba de 4,6 miliarde lei.

Marcel Boloș promite zero creșteri de taxe și impozite în 2024

Un alt punct important al bugetului 2024 este susținerea investițiilor, în special pentru programul Anghel Saligny, care vizează dezvoltarea infrastructurii locale. Acest program este considerat esențial pentru comunitățile locale și a fost unanim susținut de membrii PNL.

El a spus că „în unanimitate colegii din cadrul Partidului Naţional Liberal au fost de acord pentru ca Programul Anghel Saligny să fie susţinut în anul 2024, fiind proiecte de infrastructură folositoare pentru ceea ce înseamnă comunităţile locale”.

Marcel Boloș a reiterat poziția PNL de apărător al Pilonului 2 de pensii, respingând orice discuții privind impozitarea progresivă sau orice altă formă de impozitare a contribuțiilor la acest pilon.

Un aspect central al discuțiilor a fost menținerea stabilității fiscale în 2024, cu zero creșteri de taxe și impozite. Această abordare vizează asigurarea predictibilității și stabilității atât pentru buget, cât și pentru mediul de afaceri, permițând planificarea afacerilor pe termen lung, a mai precizat ministrul Finanțelor.