Marcel Boloș anunță lansarea Ro-HydroHub

Marcel Boloș a declarat că finanțarea de peste 140 de milioane de euro din fonduri europene va aduce soluții concrete pentru transformarea economiei și industriei.

El a subliniat că hidrogenul verde poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea poluării în transporturi și industrie. De asemenea, Marcel Boloș menționat că trenurile, autobuzele și camioanele alimentate cu hidrogen vor elimina emisiile, ceea ce va duce la o producție de energie mai curată și la o dependență redusă de resursele externe.

„Viitorul energetic al României sună bine: Ro-HydroHub – proiectul primului hub național de cercetare și inovare în domeniul hidrogenului verde s-a lansat azi.

În urma acestei finanțări de peste 140 milioane euro bani europeni nu mai vorbim doar despre posibilități, ci despre soluții concrete care vor transforma economia și industria.

Hidrogenul verde poate înlocui combustibilii fosili, reducând poluarea din transporturi și industrie. Vom avea trenuri, autobuze și camioane alimentate cu hidrogen, fără emisii. Înseamnă că vom produce energie mai curată și vom deveni mai puțin dependenți de resurse externe”, a scris acesta pe Facebook.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat că „Ro-HydroHub va deveni un centru de excelență unde cercetarea se va transforma în realitate”.

„Este un proiect de suflet pe care l-am negociat cu European Commission în primul meu mandat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, pentru o Românie mai verde, mai competitivă și mai pregătită pentru viitor”, a conchis oficialul.

Proiectul beneficiază de o investiție de aproape 140 de milioane de euro

Joi, Marcel Boloș a participat la lansarea oficială a proiectului Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice – Ro-HydroHub, un centru de excelență dedicat cercetării și dezvoltării tehnologiilor bazate pe hidrogen.

Proiectul, finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), beneficiază de o investiție de aproape 140 de milioane de euro, având ca scop modernizarea sectorului energetic și accelerarea tranziției către energie verde.

„Astăzi nu doar lansăm un proiect, ci punem bazele unui nou model economic pentru România – unul bazat pe inovare, sustenabilitate și excelență tehnologică. Sunt convins că finanțarea europeană alocată va contribui la marcarea unui punct de cotitură în transformarea României într-o economie a viitorului.

Vă reamintesc faptul că încă din mandatul anterior am inițiat negocierile alături de Comisia Europeană pentru a finanța acest proiect cu potențial ridicat de aplicare, pentru a sprijini dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria autohtonă”, a declarat acesta.

În urma negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene, proiectul Ro-HydroHub a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul PoCIDIF și va beneficia de sprijinul Autorității de Management pe întreaga durată a implementării.

Coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, în calitate de lider de parteneriat, proiectul este realizat în colaborare cu Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și nouă parteneri din sectorul privat. Ro-HydroHub va deveni un centru strategic pentru dezvoltarea și integrarea tehnologiilor bazate pe hidrogen, contribuind la modernizarea și inovarea sectorului energetic.

Obiectivele Ro-HydroHub

Ro-HydroHub va acoperi un spectru larg de activități de cercetare, dezvoltare și inovare, având următoarele obiective principale:

  • Dezvoltarea de tehnologii pentru producția, furnizarea și stocarea hidrogenului;
  • Crearea de soluții avansate pentru pile de combustibil și electrolizoare;
  • Implementarea de sisteme integrate de hidrogen bazate pe surse regenerabile;
  • Transfer tehnologic către companii și accelerarea adopției industriale a tehnologiilor bazate pe hidrogen;
  • Formarea unei noi generații de specialiști prin programe masterale și doctorale.

Proiectul Ro-HydroHub va deveni un pol de excelență atât la nivel național, cât și european, întărind poziția României în domeniul tehnologiilor energetice verzi. Acesta prevede colaborarea strânsă între mediul academic, sectorul privat și instituțiile europene, având ca scop accelerarea adoptării soluțiilor inovatoare și susținerea obiectivelor Uniunii Europene de decarbonizare.