Marcel Boloș: Vin cu o veste importantă. Am pus bazele uneia dintre cele mai importante iniţiative

marcel bolos

SURSA FOTO: Facebook - Marcel Boloș

Marcel Boloș a anunțat lansarea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii, subliniind importanța acestei inițiative pentru revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România.

Marcel Boloș a anunțat programul național pentru sprijinirea marii industrii

Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea în dezbatere a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru înființarea Programului Național de Sprijin pentru Marea Industrie.

Acest program va asigura o finanțare de un miliard de euro destinată pregătirii de investiții strategice, menite să promoveze inovația în domeniul automatizării și utilizarea tehnologiilor ecologice, conform declarațiilor ministrului de resort, Marcel Boloș.

Ministrul a anunțat pregătirea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii (PNSMI), subliniind importanța acestei inițiative pentru revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România.

Proiectul, aflat în dezbatere, preconizează o finanțare de un miliard de euro în următorii șase ani, destinată investițiilor strategice care vizează promovarea inovației în automatizare și utilizarea tehnologiilor ecologice.

Bugetul va fi finanțat din fondurile generate prin licitația certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Această inițiativă reprezintă o componentă esențială a programului național „România produce”, propus în această toamnă.

„Pregătim Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii. Vin cu o veste importantă în această seară: am pus în dezbatere proiectul ce va sta la baza uneia dintre cele mai importante iniţiative din ultimii 30 de ani pentru revitalizarea şi modernizarea industriei prelucrătoare din România. Concret, MF propune lansarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, prin care vom asigura finanţare de un miliard de euro în următorii şase ani pentru a pregăti investiţii strategice care să promoveze inovarea în automatizare şi utilizarea tehnologiilor ecologice. Bugetul va fi acoperit din fondurile obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Proiectul o componentă importantă a programului de ţară „România produce”, pe care l-am propus toamna aceasta”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Boloș a subliniat că datele evidențiază vulnerabilitatea pe care o avem atunci când ne bazăm pe importurile de produse esențiale. Acesta a menționat că, în primele opt luni ale anului 2024, producția industrială a înregistrat o scădere de 2%, ceea ce reflectă o tendință descendentă ce a început cu mult înainte de pandemie.

„Nu mai trebuie să amânăm momentul”

Marcel Boloș a subliniat că această dinamică negativă are un impact asupra stabilității economice și a competitivității noastre internaționale. Din acest motiv, este crucial să începem investițiile în industrie fără întârziere. Investițiile în acest sector dezvoltă lanțuri extinse de aprovizionare și distribuție, care implică diverse segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare va crea mii de locuri de muncă bine plătite și stabile pentru români.

Nu vorbim doar de locuri de muncă directe, ci și de o rețea amplă de oportunități în domeniile transportului, logisticii, serviciilor și comerțului. Fiecare fabrică sprijinită contribuie la un lanț de activități care generează bunăstare pentru comunitățile locale.

„Această dinamică negativă are implicaţii nu doar pentru stabilitatea economică, ci şi pentru competitivitatea noastră internaţională. Tocmai de aceea, nu trebuie să mai amânăm momentul startului investiţiilor în industrie. Investiţiile în acest sector generează lanţuri de aprovizionare şi distribuţie extinse, ce implică multiple segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare înseamnă mii de locuri de muncă pentru români, bine plătite şi stabile. Nu vorbim doar de locuri de muncă directe, ci şi o întreagă reţea de joburi conexe, în transport, logistică, servicii şi comerţ. Fiecare fabrică sprijinită înseamnă un întreg lanţ de activităţi care aduc bunăstare comunităţilor locale”, a explicat Boloş.

Documentul evidențiază că prevederile acestui act normativ vizează optimizarea utilizării fondurilor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Directiva 2003/87/CE revizuită.

Nerealizarea ordonanței de urgență va diminua contribuția industriei prelucrătoare la formarea brută de capital fix și va reduce valoarea adăugată în economia națională.

Totodată, neadoptarea actului va împiedica distribuirea fondurilor pentru sectorul aviației și va limita accesul altor beneficiari eligibili la aceste resurse.

„Ţinând cont de faptul că volumul producţiei industriale a scăzut în primele opt luni ale anului 2024 cu 2,0%, menţinându-şi evoluţia nefavorabilă ce a debutat încă dinainte de pandemie, pe fondul declinului celei mai importante ramuri – industria prelucrătoare, luând în considerare totodată că sectorul industrial are una dintre cele mai ridicate contribuţii la formarea valorii adăugate la nivelul economiei naţionale (21% în 2023), întrucât industria prelucrătoare este una din ramurile de activitate a economiei naţionale care trebuie susţinută prin programe multianuale pentru a face faţă la noile cerinţe existente la nivel naţionale pentru tranziţie verde şi digitală dar şi pentru a susţine eforturile de a trece la tehnologii noi care privesc automatizarea şi robotizarea, este necesară înfiinţarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii (PNSMI), finanţat din sume obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României”, se menţionează şi în Nota de Fundamentare a proiectului.