România riscă să piardă bani
România riscă să piardă bani! Primăria municipiului Buzău va aloca suma de 200.000 de euro pentru organizarea evenimentelor de Crăciun și Revelion din acest an, potrivit declarațiilor făcute de primarul Constantin Toma. Acesta a subliniat că acuzațiile ministrului Marcel Boloș, conform cărora primăriile ar risipi banii publici pe festivități neesențiale, sunt complet neadevărate.
Primarul Constantin Toma a explicat că majoritatea fondurilor bugetare sunt direcționate către proiectele de investiții. Mai mult, ele se află în stadiul final de finalizare. Potrivit lui, ele nu pot fi oprite pentru a îmbunătăți imaginea financiară a României.
„Nu putem opri aceste lucrări de investiție doar pentru a prezenta un deficit mai mic în bugetul țării. Aceste proiecte sunt esențiale și trebuie finalizate”, a subliniat Constantin Toma.
Primarii nu folosesc banii pe proiecte de dezvoltare economică
Afirmațiile sale vin ca răspuns la criticile ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a sugerat că primăriile cheltuiesc bugetul pe evenimente frivole și nu pe proiecte de dezvoltare economică sau socială.
„Controlul asupra acestor cheltuieli nu îl avem, de capital și servicii, și de dotările independente, pentru a se respecta celebra zicală, să cheltuim pentru bunuri și servicii sunt 4 miliarde, la cheltuielile cu investițiile de confort de capital sunt 4.9 miliarde lei. Ar fi păcat ca România să piardă fonduri UE din cauza acestor paranghelii și nu avem limită la ele”, a avertizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Rectificarea bugetară nu va fi una pozitivă
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a confirmat pe data de 17 octombrie, intențiile Guvernului de a efectua o rectificare bugetară până la finalul acestui an. Cu toate acestea, el a subliniat că această rectificare nu poate fi una pozitivă.
Acesta a spus „Din ce știu, da, domnul ministru (n.r. Marcel Boloș) a anunțat că o face (n.r. – rectificarea bugetară). Nu poate veni pozitivă”.
Chiar dacă ministrul Adrian Câciu a menționat că rectificarea bugetară va fi negativă, surse guvernamentale au indicat că intenția este de a realiza o rectificare pozitivă. Conform informațiilor provenite de la aceste surse, este de așteptat ca aceasta să aibă loc, cel mai probabil, la finalul lunii noiembrie.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat că în cursul anului 2020, țara noastră a avut deja trei rectificări bugetare negative. Acestea au avut ca rezultat o contracție economică. Cu toate acestea, oficialul și-a exprimat speranța că de această dată, rectificarea bugetară va contribui la stimularea creșterii economice.