Ministrul Proiectelor Europene este rezervat în ceea ce priveşte succesul pe care România poate să-l înregistreze în ceea ce priveşte construcţia de spitale regionale din bani europeni. Acesta a specificat că autorităţile locale trebuia să se ocupe de aceste proiecte şi nu o agenţie de la nivelul Ministerului Sănătăţii, care nu este operaţională încă.
Întrebat când va fi turnată fundaţia primului spital regional, ministrul Proiectelor Europene ,Marcel Bolos, a răspuns: „Foarte greu de spus”. El admite că, ţinând cont de experienţa sa în domeniul accesării fondurilor europene, este „rezervat” în ceea ce priveşte şansele ca România să realizeze din fonduri europene infrastructura spitalicească la care s-a angajat.
„Din punctul meu de vedere, până când se operaţionalizează noua Agenţie care va implementa infrastructura spitalicească din cadrul Ministerului Sănătăţii… vedeţi, aici e o chestiune foarte… nici nu ştiu cum să o definesc şi să o denumesc, pentru că aceste infrastructuri sunt la autorităţile locale. Nu înţeleg de ce avem nevoie de o astfel de entitate care să rezolve o problemă pe care foarte bine şi-o rezolvă autoritatea locală şi centralizăm toate aceste infrastructuri spitaliceşti la nivel de Ministerul Sănătăţii şi nu le lăsăm pentru primării să-şi implementeze proiectele, ca să le avem implementate. Eu cred că mai importanţi sunt oamenii”, a declarat Marcel Boloş, la Prima Tv.
„Este opinia mea personală, dar nu mă feresc să o spun pentru că mie mi se pare că cel mai firesc lucru este ca autoritatea locală şi primăria care are în administrare şi gestionare infrastructura să îşi rezolve problema şi să punem pe primul plan pacientul, omul”.
Șansă istorică pentru România
„Dacă noi acum încercăm să operaţionalizăm o instituţie care centralizează toate aceste proiecte, care nu există, după aceea avem o perioadă în care procedurile de licitaţie publică trebuie derulate, tot de către această instituţie, tot în regim centralizat, gândiţi-vă la contestaţii şi la tot ce înseamnă când lucrurile sunt adunate într-un singur loc şi birocraţia… Soluţia corectă, nu mă feresc să spun acest lucru, ar fi ca autorităţile locale să-şi preia soarta în mâini şi să ne uităm cum putem să folosim aceşti bani pentru oameni şi pentru a face infrastructura aceasta spitalicească mai bună pentru oameni. Să nu ratăm această oportunitate istorică doar de dragul unor mecanisme funcţionale gândite pentru funcţionari”, mai spune Marcel Boloş.
Ministrul a declarat că România are șansa de a accesa un buget uriaş de cinci miliarde de euro – 3,7 miliarde euro prin Programul Operaţional de Sănătate şi 1,1 miliarde euro prin PNRR – pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare.