Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat luni că autoritățile locale vor avea la dispoziție 8,1 miliarde de euro prin Programele Regionale. Marcel Boloș a explicat că aceste programe sunt pentru mobilitate urbană, infrastructura de apă-canalizare, regenerare urbană și infrastructura rutieră județeană.
Autoritățile locale vor avea la dispoziție 8,1 miliarde de euro
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat luni că prin Programele Regionale vor fi puse la dispoziția autorităților locale 8,1 miliarde de euro. Declarația ministrului a fost făcută la reuniunea Consiliului Director al Asociației Orașelor din Romania, organizată la Borșa, la care au luat parte 40 de primari din toate regiunile țării.
El a spus că prin intermediul programelor operaționale aferente 2014–2020 a fost asigurat accesul autorităților locale la finanţarea investițiilor publice de interes local pe următoarele direcții de acțiune: infrastructura rutieră, turism, infrastructura educațională, infrastructura socială şi de sănătate şi cea a serviciilor aferente, dar și investiții în patrimoniul cultural.
„În total avem 5.690 contracte de finanțare, cu o valoare de 11,3 miliarde euro. În continuare, perioada 2021-2027 aduce alocări importante pentru autoritățile publice locale pentru mobilitate urbană, infrastructura de apă-canalizare, regenerare urbană și infrastructura rutieră județeană. În total, numai prin Programele Regionale vom pune la dispoziție autorităților locale 8,1 miliarde de euro, fonduri europene cu care pot să schimbe milioane de vieți”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Ce cuprind aceste Programe Regionale
Potrivit unui comunicat al MIPE, proiectele de regenerare urbană vor cuprinde intervenții pentru realizarea, amenajarea, dotarea de parcuri și grădini publice, sisteme urbane durabile de drenaj, îmbunătățirea calității apei, împădurirea și reîmpădurirea zonelor expuse la alunecări de teren care înconjoară orașele și care sunt localizate în intravilanul localităților.
În ceea ce privește mobilitatea urbană, sunt prevăzute investiții în înființarea, dezvoltarea și optimizarea sistemelor de transport public, înființarea, modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii pentru deplasări nemotorizate, inclusiv configurarea/ modernizarea/ lărgirea/reconfigurarea străzilor din orașe și din zona urbană funcțională, precum și intervenții asupra sistemului de iluminat public, dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, dezvoltarea unor culoare de mobilitate urbană.
În total, Politica de Coeziune va aduce aproximativ 15 miliarde de euro pentru autoritățile publice locale, fiind preconizat un număr de peste 150 de apeluri în noul cadru financiar multianual. Un calendar cu situația acestora urmează să fie lansat în cursul zilelor viitoare, a transmis MIPE.