Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță agenda discuţiilor cu BID
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut aceste declarații, miercuri, în cadrul unei postări pe platforma de socializare Facebook. Aici, el a detaliat cele trei puncte de pe agenda discuţiilor cu BID.
„Trei aspecte importante am discutat astăzi cu echipa de conducere a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare”, a transmis ministrul Finanţelor.
Prima temă de discuții a fost planul de punere în aplicare a activităților Băncii. Acesta este deosebit de semnificativ. Mai ales având în vedere rolul central pe care instituția îl va avea în stimularea dezvoltării economice durabile prin intermediul investițiilor.
Subiectul următor abordat a fost planul pentru identificarea și evaluarea posibilităților de colaborare cu instituții financiare internaționale precum Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mondială. Scopul acestui plan este promovarea standardelor ridicate de excelență tehnică și gestionare.
Totodată, a fost discutat în detaliu și planul pentru recrutare și dezvoltare a infrastructurii IT a fost discutat în detaliu.
„Este deja cunoscut că mi-am fixat obiectiv clar de mandat va fi să operaţionalizăm Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cu viziunea de a performa ca instituţie centrală care să fie un ajutor real pentru mediul de afaceri românesc.
Scopul este să asigurăm accesul la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii.”, a scris Marcel Boloş pe Facebook.
Banca de Investiţii şi Dezvoltare îi va sprijini pe antreprenori în accesarea fondurilor europene
Ministrul a specificat că intenția este să se faciliteze finanțarea pentru proiecte de infrastructură sustenabilă. Totodată, să se stimuleze implicarea capitalului privat în investiții.
„Mai mult, BID trebuie să fie partenerul antreprenorilor în procesul de accesare şi utilizare a banilor europeni şi a efectului de multiplicare care vine la pachet”, a mai scris Marcel Boloş.
La data de 16 noiembrie 2023, Executivul a aprobat un proiect de hotărâre de Guvern. Acesta se referea la validarea actului constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A.
Decizia a fost luată în conformitate cu angajamentul asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență de a operaționaliza Banca de Investiții și Dezvoltare.
Conform unui comunicat de presă emis de Guvern, capitalul social al băncii este de trei miliarde de lei.
Structura administrativă a noii bănci va funcționa în sistem dualist, având un Consiliu de Supraveghere compus din 7 membri și un Directorat format din trei membri.
„Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanțelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaționalizăm Banca de Investiții și Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituție centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile românești și alte entități din sectorul public și privat”, a transmis, în urmă cu ceva timp, Marcel Boloș, potrivit unui comunicat de presă.