Ce se întâmplă cu majorările salariale și ale pensiilor. Ministrul Marcel Boloș a dat răspunsul
La ședința Guvernului, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a comunicat că există resurse financiare destinate majorărilor de pensii și salarii, fonduri deja alocate în bugetul pe anul curent. De asemenea, a asigurat că orice sume suplimentare promise ulterior vor fi susținute din veniturile așteptate în urma rectificării bugetare.
„Nu se pune problema să nu fie achitate salariile sau pensiile sub nicio formă pentru sectorul bugetar sau pentru pensionari. Recalcularea pensiilor este cuprinsă, bugetată, în legea bugetului de stat, iar majorările salariale ce am avut până acum ca și măsuri până la aprobarea legii bugetului de stat, fondurile sunt cuprinse în legea anuală, ce s-a aprobat ulterior am găsit mecanismul de retrimestrializare”, a transmis Marcel Boloș.
„După rectificare sumele vor fi asigurate pentru ca să ne achităm datoriile și drepturile cei din sectorul public. … La rectificarea bugetară nu se pune problema că ne împrumutăm pentru un anumit tip de cheltuială. Noi până la rectificare, am identificat mecanisme tranzitorii prin care aceste drepturi să fie achitate”, a mai spus Boloș.
Salariul minim din România se majorează
Marius Budăi a declarat sâmbătă, 27 aprilie, că salariul minim din România va trece printr-o nouă majorare. Totuși, procedura trebuie realizată în mai multe etape, potrivit explicațiilor oferite de fostul ministru al Muncii.
Fostul ministru spune că are informații din Ministerul Muncii potrivit cărora urmează „o altă majorare a salariului minim”. Budăi spune că aceste proceduri trebuie discutate îndeaproape în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali.
Astfel, va putea fi găsită cea mai bună soluție, spune el. Marius Budai subliniază și că trebuie respectate atât măsurile care vizează salariul medial, cât și cele care vizează salariul minim mediu.
„Am informații de la Ministerul Muncii, de la colegii mei, că implementarea directivei va fi finalizată în România; legea va fi finalizată în România până în luna decembrie 2024. Urmează o altă majorare a salariului minim. Sunt etape pe care trebuie să le parcurgem. Atenție, trebuie să discutăm îndeaproape în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali, mă refer aici la angajați și angajatori, să găsim acea soluție și acele principii din directiva: salariul medial sau salariul minim mediu – să fie ambele respectate și să tindem către jumătate din salariul mediu brut pe țară”, a declarat Marius Budai la Realitatea PLUS.
De asemenea, fostul ministru a spus că aceste măsuri trebuie implementate în România. În schimb, autoritățile trebuie să fie foarte atente. În caz contrar, vor ajunge în situația în care „mai binele să fie dușmanul binelui”, spune Budăi.
Mai precis, salariul minim nu trebuie mărit „fără o susținere în spate”, astfel încât să fie bulversat mediul de afaceri.
De asemenea, el a explicat că o reformă fiscală sănătoasă nu înseamnă numai majorări de taxe. Fostul ministru este de părere că o astfel de măsură trebuie să vizeze și o rearanjare a taxelor în România.
Anterior, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre momentul în care va fi implementat salariul minim european în România. Șeful PSD spunea că a dat ordonanță, iar mecanismul va începe de la 1 iulie.
Premierul a mai spus că mecanismul trebuie să fie predictibil şi foarte clar, mai ales că va fi o măsură la nivel european. Potrivit explicațiilor oferite de Ciolacu, fiecare țară din Uniunea Europeană se va conforma în momentul în care vom avea o legislație europeană.