Marcel Boloș, ministru de Finanțe, a făcut o declarație cu privire la cum este percepută România la nivelul Comisiei Europene. Acesta a vorbit despre îngrijorările UE cu privire la deficitul bugetar din țara noastră.
Marcel Boloș: Anumite măsuri nu vor fi implementate 100%
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a făcut o declarație joi, 31 august, pentru Antena 3. Acesta a vorbit despre îngrijorarea care există la nivelul CE cu privire la măsurile dorite de Guvern.
Acesta a precizat că la nivelul Comisiei, există o preocupare în legătură cu această situație. Anul 2024 va fi unul electoral, iar în 2023, care precede alegerile, există îngrijorarea că măsurile de reducere a cheltuielilor publice nu vor fi puse în aplicare în totalitate.
Boloș a mai vorbit joi și despre desființarea celor 200.000 de posturi din administrație. Se pare că poziția Comisiei a fost, în mare, următoarea: a mai auzit astfel de promisiuni și de la foștii guvernanți.
Implicațiile războiului asupra economiei românești
Ministrul Finanțelor a vorbit despre planul măsurilor fiscale și despre reducerea cheltuielilor publice. Iată declarația acestuia cu privire la perspectiva europeană:
„Noi, pe lângă planul de măsuri fiscale, în coaliţia de guvernare s-a agreat şi partea aceasta de reducere a cheltuielilor publice, ceea ce până la urmă este firesc din perspectiva justeţii cheltuirii banilor publici.
Există la nivelul Comisiei această îngrijorare, fiind un an electoral anul 2024 şi anul acesta, an preelectoral, există această îngrijorare că aceste măsuri de reducere a cheltuielilor publice să nu fie implementate 100%”, a precizat Boloș.
Ministrul a vorbit și despre cheltuielile României în războiul din Ucraina. Acestea ar fi pus presiune asupra deficitului bugetar. Se pare că la Bruxelles au existat discuții și în legătură cu cheltuielile României pentru ajutorarea Ucrainei. Potrivit ministrului, aceasta rămâne o problemă actuală în relația din prezent cu UE.
„Implicaţiile pe care le-a avut războiul asupra economiei româneşti sunt cele care au pus presiune asupra deficitului bugetar şi suntem şi cu această problemă actuală care ţine de cheltuielile efectuate de ţara noastră şi care ne-au adus în situaţia aceasta în care şi pentru 2023 să avem probleme cu deficitul în relaţia cu Comisia Europeană, pe de altă parte au fost discuţii pe zona aceasta de cheltuieli”, precizează ministrul, citat de Antena 3.
Boloș a făcut joi declarații și cu privire la măsura de urgență maximă anunțată de premier. Aceasta se referă la schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază.
„Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor”, a spus Ciolacu, joi, în ședința Parlamentului pentru învestirea noului Cabinet.