Marcel Boloș exclude ferm o creșterea taxelor și a impozitelor
Marcel Boloș a subliniat că nu vor fi majorări de impozite și taxe în 2024. Mai mult, potrivit lui, creșterea TVA nu este o opțiune luată în considerare.
El a clarificat că această decizie se aplică atât impozitelor cât și taxelor. Astfel, ministrul respinge zvonurile recente din spațiul public referitoare la creșterea taxei pe valoarea adăugată.
Boloș a detaliat că ajustările propuse privind cota standard de TVA și posibilitatea de a adopta o singură cotă, conform cerințelor Comisiei Europene, sunt opțiuni care trebuie luate în considerare pentru a realiza obiectivul suplimentar de a reduce impozitele pe muncă. Cu toate acestea, a subliniat că este încă prea devreme pentru o decizie finală.
„Pe principiul ‘nu lăsa adevărul să strice o știre bună’, după o discuție foarte corectă despre perspectivele macroeconomice ale României prin prisma scenariilor potențiale prezentate de organismele internaționale, au apărut și titlurile: ‘Boloș vrea să crească TVA-ul’.
Iată ce am spus eu: ‘Aceste reajustări în ceea ce privește cota standard de TVA şi o singură cotă, aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul, pentru ca să avem celălalt obiectiv de dus la bun sfârșit, acela de reducere a impozitării muncii. Este prematur însă de precizat care va fi soluția’.
Reiau cât se poate de ferm: Nu creștem impozite și taxe în 2024, nu încape în discuție creșterea TVA. Am spus-o încă de la aprobarea legii bugetului, obiectivul este să menținem un echilibru între nevoile românilor și evitarea unor impozite suplimentare care pot afecta bugetul gospodăriilor”, a transmis Boloș, pe Facebook.
Cota unică de impozitare, „pilon al stabilității fiscale”
Ministrul Boloș a evidențiat că implementarea cotei unice de impozitare a avut un efect semnificativ în încurajarea investițiilor private. Mai ales în sporirea locurilor de muncă și în consolidarea capitalului autohton. El a subliniat că această măsură reprezintă un element fundamental al stabilității fiscale și al previzibilității pentru întregul domeniu economic.
Mai mult, Boloș a subliniat necesitatea unei vigilențe sporite, pentru a putea face diferența între contribuțiile constructive aduse dialogului public și încercările de a obține avantaje politice sau de a atrage atenția.
Ministrul Finanțelor a avertizat că, în preajma perioadei electorale, anumite persoane sau grupări ar putea să se folosească de orice mijloc pentru a-și face simțită prezența în sfera publică.
„Cota unică de impozitare a contribuit semnificativ la stimularea investițiilor private, la creșterea numărului de locuri de muncă și la consolidarea capitalului autohton. Este un pilon al stabilității fiscale și a predictibilității pentru întregul sector economic.
Totodată, echilibrarea deficitului trebuie realizată prin optimizarea cheltuielilor, printr-o colectare mai eficientă și prin combaterea evaziunii fiscale, NU prin modificarea sistemului fiscal. Aici avem parte și de o veste bună despre care voi vorbi ulterior: Curtea Constituțională a respins astăzi sesizarea cu privire la legea pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.
Așadar, în această perioadă, este important să fiți vigilenți și să discerneți între ce este o contribuție constructivă la dialogul public și ce reprezintă încercări de câștig politic sau de atragere a atenției. Pentru că, în prag electoral, unii s-ar lega de orice pentru a-și face simțită prezența în spațiul public”, potrivit lui Marcel Boloș.