Conform datelor preliminare, deficitul bugetar s-a cifrat la 2,07% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru primele trei luni ale anului. Această situație survine într-un context în care, în aceeași perioadă, s-au efectuat plăți în valoare de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare.
În plus, cheltuielile au înregistrat o creștere de aproape două ori mai mare în comparație cu perioada similară a anului precedent.
Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Veste privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar
Ministrul a dat detalii având în vedere datele privind execuția bugetară după primele trei luni. Astfel, Marcel Boloș a arătat că instituția efectuează o analiză detaliată a situației financiare a statului.
Totodată, el a asigurat că, în ciuda rundelor de alegeri programate pentru acest an, Finanțele vor menține cheltuielile sub control.
„Vestea privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar, este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfârşitul lunii martie, 35 miliarde lei, zic eu, mai optimist… merge spre 36 miliarde lei, dar trebuie să punctăm câteva lucruri importante legate de valoarea investiţiilor”, a spus Marcel Boloș.
Două aspecte au influențat acest deficit bugetar
Ministrul Finanțelor a explicat că această cifră a deficitului bugetar a fost influențată în principal de două aspecte. În primul rând, în luna ianuarie și în luna februarie, au avut loc plăți în valoare de 5 miliarde de lei. Ele s-au efectuat pentru contracte în domeniul industriei de apărare. Aceste contracte care au fost încheiate încă din luna decembrie. Pe de altă parte, o contribuție a avut și iarna mai blândă. Astfel, proiectele de investiții au putut să continue. Ele au avut un aport la valoarea totală a deficitului.
Ministrul Finanțelor a precizat că cheltuielile de capital numai din fonduri naționale au însumat 14,7 miliarde lei. La acestea se adaugă 2,7 miliarde lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai sunt aproximativ 12 miliarde lei din Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune.
Cheltuielile cu investițiile au crescut semnificativ
Cu toate acestea, ajustările necesare în ceea ce privește Fondul Social European și alte categorii de cheltuieli nu includ întreaga sumă ca fiind cheltuieli de investiții. Conform informațiilor care vor fi publicate la termenul scadent, după încheierea Contului de Execuție Bugetară, se va observa că cheltuielile cu investițiile au crescut semnificativ față de perioada similară din anul precedent.
Marcel Boloș a dat detalii și în ceea ce privește estimările pentru anul 2024. Astfel, deficitul bugetar este prevăzut să atingă suma de 86,6 miliarde de lei (echivalent cu 5% din PIB în termeni cash). În comparație, în 2023, deficitul a fost de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB). Aceste cifre, încă destul de mari, ridică îngrijorări, mai ales că anul 2024 este unul electoral încărcat, cu riscuri legate de potențiale derapaje în cheltuielile statului.