Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a mărturisit că a fost la un pas de demisie din Guvernul Ciolacu. Acest subiect a fost discutat și cu premierul Marcel Ciolacu. El a punctat că nemulțumirile sale sunt legate de tema măsurilor fiscale. Mai exact, este vorba despre discuțiile din coaliția de guvernare pe acest subiect.
Marcel Boloș a fost la un pas de demisie din Guvernul Ciolacu
„Am vorbit de posibilitatea de a demisiona. Nu am scris-o”, a declarat Boloș despre discuțiile purtate cu premierul Marcel Ciolacu privind o posibilă demisie.
Ministrul nu a vrut însă să dea detalii despre acest subiect când a fost întrebat. El nu a spus de câte ori a adus în atenția premierului acest subiect, dar a evidențiat nemulțumirile sale.
„Repet. Această situație o avem (n.r. – referitoare la reformele din PNRR și măsurile fiscale), pentru că acestea sunt angajamentele asumate de România prin PNRR și avem și situația de deficit bugetar excesiv”, a spus Boloș la Antena 3 CNN.
În ceea ce privește condițiile puse pentru a rămâne pe funcție, oficialul a precizat că măsurile pe care le-a prezentat sunt dificile.
„Supărarea mea a venit în urma faptului că aceste măsuri nu le definitivăm și nu intrăm în normalitate, iar zilnic se adâncește deficitul bugetar”, a mai declarat Marcel Boloș.
Cu toate acestea, ministrul Finanțelor a subliniat că până la urmă momentul adoptării măsurilor și forma finală a acestora ține de factorul politic, dat fiind că Puterea e cea care și va suma „costul politic”.
O creștere a pensiilor este posibilă
Marcel Boloș a vorbit și de posibila creștere a pensiilor. Oficialul a precizat că au fost luate în calcul și au fost făcute toate proiecțiile bugetare cu un impact bugetar de 16 miliarde de lei.
Chestionat dacă e vorba de o creștere de 14% a acestora, Boloș a punctat că da. El a spus că majorarea este „în jurul acestui procent”, dar a precizat că procentul final îl va anunța Coaliția de guvernare, când se va definitiva.
De asemenea, ministrul a vorbit și despre pensiile speciale, care ar urma să fie impozitate cu 20-25%. El a precizat însă că procentul exact va fi definit prin calcule de sustenabilitate care se vor face.
„Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente”, a declarat oficialul.