Deocamdată, România rămâne în continuare în categoria de rating BBB-

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, le-a reamintit tuturor că perioada actuală pe care o parcurgem este generată de fărâmițarea deciziei în Parlamentul României și de constituirea guvernului, care reprezintă garanții pentru implementarea măsurilor necesare consolidării finanțelor. Deocamdată, a fost tras un semnal de alarmă, iar țara rămâne în continuare în categoria de rating BBB-, iar acest lucru trebuie să fie urmat de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru a menține perspectiva stabilă avută înainte de criza generată la nivel politic.

Impozitarea progresivă urmează a fi discutată în coaliția de guvernare și în viitoarea ordonanță „trenuleț”. Oficialul român a explicat că trebuie așteptată ordonanța „trenuleț” pentru a vedea ce resurse financiare vor exista.

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, ea reprezintă un angajament al coaliției.

„Perioada actuală pe care o parcurgem este generată de fărâmițarea deciziei în parlament și de constituirea guvernului care sunt garanții pentru a putea măsurile pentru consolidarea finanțelor.

Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă, rămânem în continuare în categoria de rating BBB- și sigur asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru a ne menține perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic.

Impozitarea progresivă urmează să fie discutată în coaliția de guvernare și în viitoarea ordonanță ”trenuleț”. Mari averi trebuie să fie definite în coaliția de guvernare și să fie acceptat care este definiția. Să așteptăm ordonanța ”trenuleț” și vom vedea. Deocamdată, lucrăm la ordonanța ”trenuleț” și vedem ce resurse financiare avem. Recalcularea pensiilor este un angajament al coaliției”, a declarat, miercuri, oficialul român.

Declarația sa a fost făcută în contextul anunțului făcut de agenția de rating Fitch, care a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”. Agenţia de rating Fitch a confirmat, totodată IDR la ‘BBB-‘, printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile. Revizuirea făcută de Fitch a fost influențată în mare parte de criza politică profundă din România. Anularea rezultatelor primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024, câștigate de Călin Georgescu, a generat multe controverse.

Principalele reforme agreate de PNL, PSD, UDMR și Grupul Minorităților Naționale

Printre principalele reforme agreate de PNL, PSD, UDMR și Grupul Minorităților Naționale se numără: menținerea cotei unice, reducerea numărului de ministere și agenții, un nou statut al funcționarului public, reduceri fiscale pentru salariile mici și familiile cu copii, scutirea de contribuția la asigurarea de sănătate pentru studenții care lucrează, scutirea de CASS și opțiune la plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare și se angajează, investiții majore în infrastructură, educație și irigații, printre altele.

„Viața de zi cu zi a românilor depinde de un guvern care trebuie învestit rapid. Cu o listă clară de reforme. Zilele de întârziere nu pot fi multe. Fiecare dintre noi crede că poate face diverse, dar de data asta trebuie să ne uităm cu ochii mari, cu urechile deschise la populație, dacă vrem să mai avem o clasă politică respectată.

Este clar că avem nevoie de un nou stil de a face politică. E nevoie de dialog, de concesii, de echilibru, de renunțat la alintat sau la capitalizat voturi în perspectiva alegerilor prezidențiale, de înțelepciune. Trebuie să ieșim din haina de reprezentant al unui partid politic și să punem în practică urgent planul de reforme discutat.

Nu circ, nu umflat în pene, ci reforme. Las și aici principalele reforme agreate de PNL, PSD, UDMR și Grupul Minorităților Naționale:

👉 Menținem cota unică;
👉Maximum 16 ministere si reducem numărul agențiilor cu cel puțin 25% și al secretarilor de stat cu cel puțin 50%;
👉 Un nou statut al funcționarului public: criterii de performanță și salarizare în funcție de merit;
👉 Reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii;
👉 Zero contribuție la asigurarea de sănătate CASS pentru studenții care ocupă un loc de muncă (sub 26 de ani);
👉 Scutirea de CASS și opțiune la plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare și se angajează pe un loc de muncă;
👉 8% din PIB investiții din buget și fonduri europene în anul 2025 (pentru școli, spitale, autostrăzi și cale ferată, agricultură și mediu);
👉 Cele mai mari investiții din istorie în infrastructura de transport: peste 27 miliarde euro pentru a finaliza rețeaua de 2000 km de autostrăzi și peste 2700 km căi ferate;
👉 Peste 16 miliarde euro în următorii 4 ani pentru investiții masive în irigații și stimuli pentru fabrici noi de procesare și ambalarea produselor;
👉 Peste 6 miliarde euro investiții în sistemul de educație. Generalizarea Programului Masa Caldă în școlile din România;
👉 Creșe noi pentru a sprijini familiile tinere”, a scris, miercuri, Alina Gorghiu, ministrul Justiției pe Facebook.